Spopadi so izbruhnili 15. aprila. Foto: Reuters
Spopadi so izbruhnili 15. aprila. Foto: Reuters

Afriška unija, Združeni narodi, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Združeno kraljestvo in ZDA so v skupni izjavi pozdravili dogovor o podaljšanju premirja in pozvali k njegovemu doslednemu izvajanju.

Pozdravili so "pripravljenost obeh strani na dialog za vzpostavitev trajnejše prekinitve sovražnosti in zagotovitev neoviranega humanitarnega dostopa".

Spopadi se medtem nadaljujejo. Sudanska vojska je obstreljevala položaje paravojaške skupine RSF v Kartumu, medtem ko so se v Darfurju razplamteli spopadi in plenjenje.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je v četrtek dejal, da je bila prvotna prekinitev ognja "nepopolna", "a je zmanjšala nasilje". V spopadih, ki so se začeli 15. aprila, je po uradnih podatkih ministrstva za zdravje umrlo najmanj 512 ljudi, več kot 4000 je ranjenih. Dejansko število žrtev je najverjetneje višje, poroča AFP.

EU za humanitarno pomoč v Sudanu namenila 200.000 evrov

Evropska unija je za humanitarno pomoč v Sudanu namenila 200.000 evrov. Pomoč naj bi prek sudanskega Rdečega polmeseca dosegla okoli 70.000 ljudi, so sporočili v Bruslju. Evropska sredstva bodo omogočila prvo pomoč, evakuacije in psihosocialno pomoč.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem znova obsodil nasilje v Sudanu ter pozval k takojšnji prekinitvi ognja, da bi zdravstvenim in humanitarnim delavcem omogočili nudenje pomoči.

Od 15. aprila, ko so izbruhnili spopadi med sudansko vojsko pod vodstvom generala Abdela Fataha Al Burhana in silami RSF, ki jim poveljuje njegov namestnik Mohamed Hamdan Daglo, so se iz sveta vrstila neuspešna prizadevanja za premirje.

Od začetka spopadov številni tujci iščejo možnosti za odhod iz Sudana, od koder bežijo tudi številni Sudanci. Tuje države so prizadevanja za umik svojih državljanov okrepila v torek, ko je začelo veljati premirje.

Streljanje na turško transportno letalo

Danes je bilo v streljanju poškodovano turško transportno letalo. Kot je sporočilo turško obrambno ministrstvo, je bilo letalo na poti na vojaško letališče Vadi Seidna na severu glavnega mesta Kartum, da bi evakuiralo turške državljane.

Letalo je kljub obstreljevanju varno pristalo. Poškodovanih ni bilo, na letalu pa preverjajo morebitne poškodbe.

Sudanske oborožene sile so pred tem obtožile paravojaške sile RSF, da so streljale na letalo, ki se je bližalo letališču. Sprva ni bilo mogoče neodvisno preveriti, kdo je bil odgovoren za streljanje. RSF je krivdo v izjavi zanikal in vojsko obtožil širjenja laži.

V četrtek zvečer je turški obrambni minister Hulusi Akar sporočil, da ima Turčija v uporabi pet letal za evakuacijo državljanov in Sudana. Izrazil je upanje, da bo evakuacija končana do danes zvečer.