Prizor s protesta 13. decembra. Foto: EPA
Prizor s protesta 13. decembra. Foto: EPA

Varnostne sile so proti veliki množici protestnikov uporabile solzivec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so sicer skušale preprečiti množično udeležbo na protestih in so zaprle mostove, ki povezujejo Kartum z mestom Omdurmanom, vendar to množičnosti protestov ni preprečilo.

Protestniki so vzklikali gesla proti generalu Abdelu Fatahu Al Burhanu, ki je z vojaškim udarom 25. oktobra prevzel oblast v državi in pridržal premierja Abdalo Hamdoka.

Po množičnih protestih in mednarodnih obsodbah ga je 21. novembra vrnil na premierski položaj na podlagi dogovora o prehodni vladi. Kritiki dogovor zavračajo, saj je po njihovem mnenju legitimiziral državni udar, Hamdok pa ga brani.

Hamdok je zatrdil, da se želi izogniti nadaljnjemu prelivanju krvi. V soboto je opozoril, da "država drsi proti prepadu". Protestnike je pozval k zadržanosti. "Danes se spoprijemamo z velikim nazadovanjem na poti naše revolucije, ki ogroža varnost naroda, njegovo enotnost in stabilnost," je dejal.

Prodemokratični aktivisti medtem vztrajajo, da bodo ohranili pritisk na vojaško-civilne oblasti. Prejšnje proteste proti vojaškemu udaru so varnostne sile nasilno razgnale. Po podatkih neodvisnega odbora zdravnikov je bilo v spopadih med protestniki in varnostnimi silami med 25. oktobrom in 22. novembrom ubitih najmanj 45 ljudi, še več pa jih je bilo ranjenih.