Suša na afriškem rogu je najhujša v zadnjih 40 letih. Foto: Reuters
Suša na afriškem rogu je najhujša v zadnjih 40 letih. Foto: Reuters

ZN je na začetku septembra opozoril, da dvema okrožjema med oktobrom in decembrom grozi lakota, več kot pol milijona otrokom v državi pa smrt zaradi podhranjenosti.

Agencije ZN-a in druge humanitarne organizacije so med 19. in 24. septembrom izvedle raziskavo v taboriščih za notranje razseljene ljudi v okrožju Baidoa, ki je pokazala, da se razmere hitro slabšajo.

Pregledali so več kot 98.000 otrok, starih od 6 do 59 mesecev, od katerih jih 59 odstotkov trpi akutno podhranjenost. Pri 24 odstotkih so primeri označeni kot resni.

Prejšnja raziskava, narejena junija in julija, je pokazala, da v taboriščih nekaj manj kot 29 odstotkov otrok trpi zaradi akutne podhranjenosti. Resnih primerov je bilo okoli 10 odstotkov.

Obe raziskavi sta uporabili različno metodologijo, zato se teh številk ne da neposredno primerjati, a človekoljubni delavci pravijo, da izsledki jasno kažejo strm porast lakote od julija kljub velikemu povečanju pomoči v hrani.

Zadnja štiri deževna obdobja na afriškem rogu niso prinesla dovolj padavin, zaradi česar je tokratna suša najhujša v 40 letih. Krizo še povečujejo napadi milice Al Šabab in visoke svetovne cene hrane.

Za območje velja, da se spopada z lakoto, ko najmanj 30 odstotkov trpi zaradi akutne podhranjenosti, najmanj 20 odstotkov gospodinjstev trpi zaradi ekstremnega pomanjkanja hrane in najmanj dva človeka na 10.000 prebivalcev vsak dan umreta zaradi podhranjenosti ali z njo povezanih bolezni glede na klasifikacijo, ki jo določajo ZN, nevladne organizacije in posamezne vlade.

V Somaliji je bila zadnja lakota leta 2011. Polovica takratnih več kot 250.000 žrtev je, kot so ugotovili, umrla pred uradno razglasitvijo lakote.