Štiri hrvaške pare so v Zambiji zaradi suma trgovine z otroki aretirali že decembra lani. Foto: AP
Štiri hrvaške pare so v Zambiji zaradi suma trgovine z otroki aretirali že decembra lani. Foto: AP

Državi na sodišču ni uspelo dokazati krivde obtoženih, zato je sodišče odredilo, naj jih takoj izpustijo na prostost. Posvojeni otroci naj bi z njimi odšli na Hrvaško.

Štiri hrvaške pare so v Zambiji zaradi suma trgovine z otroki aretirali že decembra lani. Pari so nameravali posvojiti štiri otroke, vse iz Demokratične republike Kongo.

Sodišče v zambijskem mestu Ndola v bližini meje z Demokratično republiko Kongo je v začetku februarja zavrglo obtožnico in odredilo, da morajo hrvaški državljani zapustiti državo, a so jih nato na letališču znova aretirali. V novem procesu so jim sodili po novi obtožnici za poskus trgovine z ljudmi.

Otroci naj bi šli z njimi na Hrvaško

Ena od osmerice, Aleksandra Peršić, je za časopis 24sata danes povedala, da se posvojeni otroci, ki imajo tudi hrvaške dokumente, vračajo z njimi na Hrvaško. "Odvetniki so odšli po otroke, čakamo na dokumentacijo. Čakamo, da pridejo do nas. Z nami gredo na Hrvaško," je dejala.

Državna sekretarka na hrvaškem pravosodnem ministrstvu Vedrana Šimundža Nikolić je za hrvaške medije povedala, da bi se lahko že danes vrnili na Hrvaško. Pravosodni minister Marin Piletić pa je povedal, da bodo zanje organizirali prevoz v domovino.