Napad na center je bil najsmrtonosnejši v trimesečni ofenzivi sil generala Haftarja. Foto: Reuters
Napad na center je bil najsmrtonosnejši v trimesečni ofenzivi sil generala Haftarja. Foto: Reuters

V centru v predmestju Tadžura so bili nastanjeni večinoma afriški prebežniki. Število žrtev bi se lahko še povečalo, saj je bilo v hangarju okoli 150 prebežnikov. V centru je v več poslopjih sicer nameščenih okoli 600 prebežnikov.

Reševalci pod ruševinami še vedno iščejo preživele, na kraju je več deset reševalnih vozil..

Na tem območju deluje vojska mednarodno priznane libijske vlade, ki za napad krivi uporniške sile generala Haftarja, Libijsko narodno vojsko (LNA), ki že tri mesece skuša zavzeti Tripolis. Sile LNA-ja so sicer v ponedeljek napovedale letalske napade na Tripolis, češ da so izčrpali "tradicionalna vojna sredstva".

Zanikali so, da bi izvedli torkov napad na center. Trdijo, da so njihova letala v torek obstreljevala položaje provladnih sil, te pa so odgovorile z raketami, ki so pomotoma zadele prebežniški center.

Mednarodno priznana vlada je za napad obtožila Haftarja in poudarila, da je napad treba dodati na seznam resnih "kršitev proti človečnosti", ki so jih zagrešile njegove sile. Obtožili so jih, da so njihova letala center namerno zadela, ter pozvali Združene narode k preiskavi.

Obsodbe tudi iz EU-ja, ki prebežnike zadržuje v Libiji

"Podporna misija Združenih narodov v Libiji ostro obsoja strahopeten letalski napad v Tadžuri, v katerem je bilo ubitih 44 ljudi in več kot 130 ranjenih," so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočili iz misije ZN-a.

Tudi odposlanec ZN-a za Libijo Ghassan Salame je napad označil za strahopetnega. Pri tem bi lahko šlo za vojni zločin, saj so bili tarča nedolžni ljudje, je poudaril.

Agencija ZN-a za begunce UNHCR je izrazila resno zaskrbljenost zaradi napada in poudarila, da civilisti ne bi nikoli smeli biti tarča.

Evropska unija, ki skuša prebežnike zadržati v Libiji in jim preprečiti pot v Evropo, pa je pozvala ZN, naj nemudoma uvede preiskavo napada. "Krivci bi morali odgovarjati za to," so zapisali v sporočilu.

Tudi Turčija je obsodila napad, ki ga je označila za zločin proti človečnosti in podobno kot EU pozvala k mednarodni preiskavi.

Libija kot glavno izhodišče za prebežnike

V zadnjih letih je Libija postala glavno izhodišče za prebežnike iz Afrike, ki v begu pred vojnami in revščino želijo čez Sredozemsko morje priti v Evropo. Libijska obalna straža številne prestreže na morju, tako da je na tisoče prebežnikov in prosilcev za azil v centrih za pridržanje, kakršen je v Tadžuri. Aktivisti opozarjajo, da so razmere v teh centrih nevarne in nečloveške. V državi po odstranitvi in umoru dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija, pri čemer so sodelovale sile Nata, vlada kaos, za prevlado pa se bojujejo različne oborožene skupine.

Libija: Kdo je odgovoren za napad na prebežnike?