Vladne sile pravijo, da so zasegle rakete javelin, ki naj bi jih ZDA prodale ZAE-ju, končale pa so v rokah Haftarjevih uporniških sil. Foto: Reuters
Vladne sile pravijo, da so zasegle rakete javelin, ki naj bi jih ZDA prodale ZAE-ju, končale pa so v rokah Haftarjevih uporniških sil. Foto: Reuters

Vlada narodne enotnosti, ki jo priznava ZN, je v sredo od Haftarjevih sil, ki se imenujejo Libijska nacionalna vojska, zavzela strateško mesto Garijan, ki je južno od glavnega mesta.

Vlada je sporočila, da je bilo med zaseženim orožjem več ameriških protitankovskih raket javelin v lesenih zabojih z napisom "oborožene sile Združenih arabskih emiratov" (ZAE).

Libijski mediji so predvajali posnetke oznak, ki kažejo, da je bilo v ZDA izdelano orožje leta 2008 sprva prodano ZAE-ju, ki je velik kupec ameriškega orožja in eden glavnih mednarodnih podpornikov Haftarja. ZAE že dolgo Haftarja oskrbuje z orožjem, vključno z brezpilotnimi letali, vozili in letali.

Al Džazira poroča, da namerava vlada v Tripoliju popisati vse zaseženo orožje in sprejeti poročilo, ki ga bo posredovala vsem pristojnim mednarodnim institucijam, kot je ZN, morda tudi državam, kot so ZDA.

ZAE se na odkritje še ni odzval. New York Times je poročal, da je veleposlanik te države v ZDA Jusuf Al Otaiba zavrnil odgovarjanje na vprašanja o izvoru najdenih raket.

Če bi ZAE dejansko dostavljal orožje Haftarjevim silam, bi to najverjetneje pomenilo kršitev sporazumov o nakupu orožja z ZDA.

Po poročanju Al Džazire namreč pravilo določa, da država, ki kupi orožje od ZDA, tega orožja ne sme prodati naprej. Za Hafterjeve sile ob tem veljajo tudi sankcije ZN-a.

"Obtožbe o zlorabi obrambnih proizvodov ameriškega izvora jemljemo zelo resno," so medtem sporočili z ameriškega zunanjega ministrstva. Dodali so, da iščejo dodatne informacije.