Med prebivalci Sudana je zavelo veselje ob sklenitvi dogovora. Foto: Reuters
Med prebivalci Sudana je zavelo veselje ob sklenitvi dogovora. Foto: Reuters

Vsaka stran bo imela v vrhovnem svetu po pet članov, pri čemer bo v prvi polovici triletnega obdobja vrhovni svet vodil predstavnik sudanske vojske, v drugi pa član opozicije. Dogovor med vojsko in FFC-jem prav tako predvideva, da bosta obe strani preiskali nasilje, ki je v preteklih mesecih pretresalo državo.

"Prvi korak h gradnji demokratičnega Sudana"

Sudanska vojska je aprila letos po treh desetletjih vladavine strmoglavila Omarja Al Baširja. Pred njegovo odstavitvijo so v državi več mesecev potekali množični protesti. Med drugim so v prestolnici Kartum pripravili sedeče proteste. Pri nasilnem razbitju teh protestov na začetku junija je bilo ubitih najmanj 120 ljudi.

"Gre za prvi korak h gradnji demokratične Sudana," je dejal predstavnik pogajalcev na opozicijski strani Sidig Jusif. Namestnik predsednika vojaškega sveta Mohamed Hamdan Dagalo pa je za BBC dejal, da gre za celovit dogovor, ki nikogar ne izključuje.

Izpustitev 233 zapornikov

Pred dogovorom je vojaški svet v Sudanu sprejel zahtevo opozicije, da iz zapora izpusti 233 zapornikov, pripadnikov neke uporniške skupine. Predsednik vojaškega sveta Džamal Omar je v četrtek dejal, da naj bi ta korak pokazal, da želi vojaški svet zagotoviti mir in stabilnost v državi.