Ramaphosa bo prisegel prihodnji teden, ko bo tudi predstavil svojo vladno ekipo. Foto: EPA
Ramaphosa bo prisegel prihodnji teden, ko bo tudi predstavil svojo vladno ekipo. Foto: EPA

Cyrila Ramaphoso je za drugi predsedniški mandat podprlo 283 poslancev v 400-članskem južnoafriškem parlamentu. 71-letni Ramaphosa je ob tem dejal, da je počaščen, da so ga poslanci izvolili za predsednika. Hvalil je novo koalicijo, ki bo vodila državo, in poudaril, da volivci od njih pričakujejo sodelovanje v dobro vseh v državi, poroča britanski BBC.

Sorodna novica Ramaphosa bi v vladi narodne enotnosti združil ideološke nasprotnike

Stranka ANC je na majskih volitvah sicer zmagala, a prejela le dobrih 40 odstotkov glasov. To pomeni, da je bila stranka prvič po padcu apartheida pred 30 leti prisiljena oblikovati koalicijsko vlado. Pred tem je namreč nekdanje osvobodilno gibanje, ki ga je nekoč vodil prvi predsednik Južne Afrike Nelson Mandela, vselej samostojno vladalo državi.

Po tokratnih volitvah pa je stranka dogovor sklenila z drugouvrščenim desnosredinskim Demokratičnim zavezništvom (DA) Johna Steenhuisena, zulujsko nacionalistično Stranko svobode Inkatha (IFP) in več manjšimi strankami. Z DA-jem je ANC dogovor dosegel tik pred petkovo prvo sejo parlamenta, ki je zasedal v Cape Townu.

Ramaphosa, ki je leta 2018 tako na čelu ANC-ja kot na predsedniškem položaju po notranjem boju nasledil Jacoba Zumo, bo prihodnji teden v Pretorii prisegel za položaj in predstavil svojo vladno ekipo.

Čestitke tako ZDA kot Rusije in Kitajske

Za izvolitev sta Ramaphosi že čestitala kitajski predsedniki Ši Džinping in ruski predsednik Vladimir Putin, s katerima Južna Afrika med drugim sodeluje v okviru skupine držav BRICS. Putin je ob tem dejal, da se veseli tudi razvoja strateškega partnerstva med državama in sodelovanja v okviru ZN-a in skupine G20.

Ramaphosi je prav tako že čestital ameriški predsednik Joe Biden. "Veselim se nadaljevanja skupnega dela ZDA in Južne Afrike, širitve gospodarskih priložnosti, vlaganja v čiste energetske rešitve in dokazovanja, da demokracija deluje," je sporočil.