Mugabe, ki je na oblasti že od leta 1980, je v nedeljo prisegel kot novoizvoljeni predsednik Zimbabveja. Foto: EPA
Mugabe, ki je na oblasti že od leta 1980, je v nedeljo prisegel kot novoizvoljeni predsednik Zimbabveja. Foto: EPA
Mugabe ne popušča

Resolucija je bila sprejeta potem, ko je Bocvana pozvala članice AU-ja, naj zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja izključi iz Unije in Razvojne skupnosti Južne Afrike (SADC).

Zimbabvejeske oblasti proti enotni vladi
Pred tem pa je predstavnik Mugabeja kritike mednarodne skupnosti označil za neutemeljene in dejal, da Zahod nima nobene pravice govoriti o situaciji v Zimbabveju. Ob tem je tudi zavrnil, da bi lahko njegova država, tako kot Kenija, dobila vlado narodne enotnosti. "Kenija je Kenija, Zimbabve pa Zimbabve," je dejal George Charamba in dodal: "Imamo svojo zgodovino reševanja političnih problemov. Zimbabvejski način, ne kenijskega!"

Tako so voditelji držav Afriške unije sprejeli poziv mednarodne skupnosti, da naj Mugabeja prisilijo v dialog z opozicijo, ki se je prejšnji teden odpovedala sodelovanju v drugem krogu predsedniških volitev, ker je prepričana, da je bil predvolilni boj nepravičen in nepošten.

Opozicijski predstavniki so bili namreč preganjani, zaradi česar se je opozicijski kandidat Gibanja za demokratične spremembe (MDC) Morgan Tsvangirai celo zatekel na nizozemsko veleposlaništvo. Tega je danes v prepričanju, da so se napetosti nekoliko umirile, tudi zapustil.

MDC: Tsvangirai je zmagal že marca
Opozicija meni, da je Tsvangirai zmagal že marca v prvem krogu predsedniških volitev, vendar pa so oblasti nato zatrdile, da je osvojil premalo glasov, da bi se izognil drugemu krogu. Ta je potekal v petek, vendar je bil edini kandiat Mugabe, saj se je Tsvangirai zaradi razmer v državi odpovedal kandidaturi. Zahod je zato začel na Mugabeja pritiskati, naj se z opozicijo dogovori o delitvi oblasti, sam pa to zavrača.

Mnenja v Afriški uniji deljena
Predsednik Sierre Leone Ernest Koroma, ki se udeležuje vrha v Egiptu, je obsodil petkove volitve in dejal, da so bile prebivalcem Zimbabveja odvzete njihove demokratične pravice. Podprl je idejo o ustanovitvi prehodne vlade narodne enotnosti.

Kenijski premier Raila Odinga je Afriško unijo pozval, naj Mugabeja izloči iz Unije, dokler svojim državljanom ne omogoči svobodnih in poštevnih volitev, predsednik Gabona Omar Bongo pa meni, da bi morali Mugabeja obravnavati kot legalno izvoljenega predsednika.

Zahod pripravlja svoj odgovor
ZDA so pripravile osnutek resolucije VS-ja ZN-a, ki poziva k uvedbi sankcij Zimbabveju, Italija pa je svojega veleposlanika v Zimbabveju poklicala v Rim na posvetovanje.

M. R.

Mugabe ne popušča