Po nedeljskih nemirih so v Teheranu skupno aretirali 300 protestnikov. Foto: EPA
Po nedeljskih nemirih so v Teheranu skupno aretirali 300 protestnikov. Foto: EPA

"Iranski narod je videl veliko takih igric. Sionisti (Izrael) in Američani, ki stojijo za temi igricami, pa so osamljeno občinstvo," je dejal Ahmadinedžad. Dva dni po protivladnih protestih je iranski parlament za protestnike zahteval najvišjo mogočo kazen.

Predsednik parlamenta Ali Laridžani je v izjavi na iranski televiziji dejal: "Parlament želi, da pravosodni in obveščevalni organi aretirajo tiste, ki žalijo vero, in brez zadržkov odredijo najvišjo mogočo kazen ... pričakujemo, da bodo gospodje, ki so se zaradi volitev pritoževali, zbudijo in jasno ločijo svojo pot od tega zlobnega gibanja."

Obama pozval k izpustitvi protestnikov
Iranski poslanci so napadli tudi ameriškega predsednika Baracka Obamo zaradi njegove izjave v prid "tej skupini, ki je na (šiitski praznik) ašura zagrešila protiverska dejanja". Ta po mnenju parlamentarcev spominja na njegovega predhodnika Georgea Busha. "Taka hvala vam ni v čast, hkrati pa zaradi nje sistem deluje še odločneje," so navedli.

Obama je v ponedeljek od Irana zahteval, naj izpusti pridržane protestnike, iransko opozicijo pa je nagovoril z besedami, da je zgodovina na njeni strani. Ravnanje iranskih oblasti so kritizirale tudi številne druge zahodne države.

Med aretiranimi protestniki več uglednih Irancev
Opozicijska spletna stran Džaras je medtem poročala, da so po zadnjih protestih iranske oblasti aretirale več uglednih posameznikov, med katerimi naj bi bila sestra Nobelove nagrajenke za mir Širin Ebadi, predavateljica na teheranski zdravstveni šoli Nušin Ebadi in novinar Mašalah Šamsolveazin. Ebadijevo naj bi aretirali v ponedeljek zvečer, domnevno zaradi dejavnosti svoje sestre, saj sama ni dejavna v politiki.

Omenjena spletna stran pa je zanikala govorice, da naj bi oblasti aretirale tudi nekdanjega iranskega predsednika Mohameda Hatamija. Opozicijske spletne strani so že v ponedeljek poročale, da so aretirali več pomočnikov opozicijskega voditelja Mira Hoseina Musavija. Med osmimi uradnimi smrtnimi žrtvami nedeljskih protestov je bil tudi 35-letni Musavijev nečak.