Protesti v iranskih mestih potekajo že drugi dan zaporedoma. Foto: Reuters
Protesti v iranskih mestih potekajo že drugi dan zaporedoma. Foto: Reuters
Teheran
Opozicija tudi šest mesecev po sporni ponovni izvolitvi Ahmadinedžada ne odneha. Foto: Reuters
V Iranu še zmeraj nemirno

Opozicijska skupina Jarasa je na svoji spletni strani zapisala, da je policija množico protestnikov skušala razgnati s solzivcem in streljanjem. Pri tem so bili ubiti štirje protestniki, a je iranska policija to zanikala. "Do zdaj ni bilo nobenih poročil o žrtvah," je zatrdil vodja teheranske policije. Na spletni strani Jarase so pozneje sporočili, da so bili v spopadih med varnostnimi silami in protestniki v Tabrizu na severozahodu Irana ubiti štirje protestniki, več drugih pa je bilo ranjenih.

To so prve žrtve med protestniki po dnevih, ki so sledili spornim junijskim predsedniškim volitvam in ko je po poročanju opozicije umrlo 70 ljudi. Navedb o smrtnih žrtvah ni mogoče neodvisno potrditi, ker je tujim medijem poročanje iz Irana prepovedano.

Opozicija je ljudi pozvala, naj se na ulicah iranske prestolnice zberejo drugi dan zaporedoma na vrhuncu praznovanja šiitskega praznika ašura. Pred protesti se je v središču mesta zbralo več sto policistov in drugih pripadnikov varnostnih sil. Opozicija je sporočila, da so se protesti razširili tudi na druga mesta.

Po poročanju neke druge reformistične spletne strani je med žrtvami spopadov v Teheranu tudi 20-letni Ali Musavi, nečak opozicijskega voditelja Mira Hoseina Musavija.

"Krive so tuje sile"
Povsem drugače kot opozicijske spletne strani o protestih poročajo vladni mediji in poluradna tiskovna agencija Fars, ki piše, da so se privrženci Musavija odzvali pozivu tujih medijev in se odpravili na ulice. Gre za ponavljanje stališča oblasti, da so za nemire v islamski republiki krivi tuji dejavniki v državi. Fras je tuje medije tudi obtožil, da pretiravajo pri poročanju o žrtvah.

Priče poročajo, da so se v Teheranu začeli zbirati tudi provladni privrženci. Podpornikom predsednika je v soboto uspelo prekiniti govor nekdanjega reformističnega predsednika in zdajšnjega opozicijskega voditelja Mohameda Hatamija na severu mesta.

Ponovne napetosti sprožila Montazerijeva smrt
Napetosti v Iranu so po junijskih nemirih, ki so sledili spornim predsedniškim volitvam, spet vzplamtele pretekli teden, ko je umrl vplivni odpadniški veliki ajatola Hosein Ali Montazeri, eden največjih kritikov iranskega vodstva. Sledili so občasni protesti v različnih iranskih mestih.

Pripadniki opozicijskega voditelja Musavija želijo verske festivale konec tega tedna izkoristiti za demonstracijo nadaljnjega nasprotovanja vladi predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Ker so protesti prepovedani, je opozicija izbrala pomemben praznik ašure, ko se na milijone Irancev tradicionalno zbere na ulicah in se spominja smrti imama Huseina, vnuka preroka Mohameda.

V Iranu še zmeraj nemirno