22-dnevna ofenziva je za seboj pustila pravo opustošenje. Foto: Reuters
22-dnevna ofenziva je za seboj pustila pravo opustošenje. Foto: Reuters
Izraelski vojaki naj bi ovirali dostop pomoči ranjenim. Foto: EPA
AI o napadu na Gazo

Na stotine palestinskih civilistov je bilo ubitih z natančnim daljnosežnim orožjem, drugi pa so padli pod streli od blizu, je zapisano v poročilu o 22-dnevni izraelski ofenzivi. AI ugotavlja, da je med spopadi vojne zločine zagrešil tudi palestinski Hamas, vendar je bil Izrael zaradi surovosti ofenzive hujši kršitelj mednarodnega vojnega prava.

Izraelska vojska ves čas vztraja, da je delovala v skladu z mednarodnim pravom, nekaj smrti civilistov pa je pripisala "profesionalnim napakam", a zavrača kritike, da je v napadih prekomerno uporabila silo.

V ofenzivi konec leta 2008 je umrlo 1.400 Palestincev, od tega je bilo več kot 900 civilistov, med njimi je bilo 300 otrok. V 117 strani dolgem poročilu je AI zapisal, da smrti na stotine civilistov "ne morejo biti preprosto označene kot kolateralna škoda pri sicer zakonitih napadih oz. kot napake". Ob tem postavlja vprašanje, zakaj ostajajo neodgovorjena vprašanja, zakaj so otroke, ki so se igrali na strehi, in medicinsko osebje, ki je pomagalo ranjenim, ubili "zelo natančni izstrelki", za katerih tarče naj bi imeli vojaki natančne podatke.

Poleg naštetega omenjajo tudi dejstvo, da so ljudje umirali, ker so izraelske sile "ovirale dostop medicinske pomoči" in da so Izraelci uporabili beli fosfor in drugo prepovedano orožje. Beli fosfor je dovoljeno uporabiti samo na odprtih bojiščih, prepovedano pa ga je uporabljati na gosto poseljenih območjih, opozarja AI. Vojaki so na civiliste streljali tudi, ko ti niso predstavljali nobene nevarnosti oz. ko so bežali v zaklonišča.

AI kritičen tudi do AI-ja
Izraelska vojska na navedbe odgovarja, da je napadala le območja, kjer so delovali palestinski oboroženci, hkrati pa obtožuje Hamasa, da je območje civilistov spremenil v vojno območje. AI je v poročilu zapisal, da ni dokazov, da bi oboroženci prisilili civiliste, da so ostali v stavbah kot živi ščit, so pa pripadniki Hamasa in drugih oboroženih skupin civiliste ogrožali s tem, ko so iz območja gostih naselij izstreljevali rakete in v njih shranjevali orožje. Hamas je na jug izstrelil tudi na stotine raket, kar po mnenju AI-ja predstavlja vojni zločin.

AI o napadu na Gazo