Ali Hamenej bo imel zadnjo besedo pri dogovoru o iranskem jedrskem programu. Foto: EPA
Ali Hamenej bo imel zadnjo besedo pri dogovoru o iranskem jedrskem programu. Foto: EPA
Džavad Zarif
Iranske jedrske pogajalce vodi zunanji minister Džavad Zarif. Foto: EPA

V Ženevi se je začel nov krog pogajanj med šesterico velikih sil in Iranom o spornem iranskem jedrskem programu, za katerega na Zahodu domnevajo, da je krinka za razvoj jedrskega orožja, kar pa v Teheranu odločno zanikajo in zatrjujejo, da gre za miroljuben jedrski program.

Na pogajanjih pred desetimi dnevi je vse kazalo na dogovor, ki pa ga na koncu niso dosegli, čeprav so vse strani priznale napredek. Pred novim srečanjem so pogajalci izkazali voljo po nadaljnjem zbližanju.

Pred tokratnim srečanjem se je oglasil iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej, ki je dejal, da podpira iranske pogajalce v Ženevi, a ob tem poudaril, da imajo navodilo, da morajo spoštovati rdeče črte Teherana.

Najverjetneje gre za iransko vztrajanje pri pravici do plemenitenja urana na svojem ozemlju. S tem procesom nastajajo medicinski izotopi in gorivo za jedrske elektrarne, če je obogaten do višje stopnje, pa se uran lahko uporabi tudi za izdelavo jedrskega orožja.

"Vztrajam, da se ne umaknemo niti za korak od pravic iranskega naroda," je v televizijskem nastopu dejal ajatola Hamenej, ki ima zadnjo besedo pri vseh odločitvah v islamski republiki, tudi glede jedrskega programa.

Na čelu iranske delegacije v Ženevi je iranski zunanji minister Džavad Zafir.

Optimizem pred pogovori
Na izjave Hameneja se je že odzvala Francija - tiskovna predstavnica vlade Najat Vallaud Belkacem je dejala, da njegove besede zapletajo pogajanja in so nesprejemljive.

Britanski zunanji minister William Hague je pred pogovori dejal, da verjame, da so ti "zgodovinska priložnost".

Po njegovem mnenju je sicer prezgodaj reči, kako bodo potekala pogajanja, a dogovor, ki je na mizi, je v interesu vseh, tudi bližnjevzhodnih držav. "Razlike med stranema so majhne in verjamem, da jih je mogoče s politično voljo premostiti," je dejal.

Hamenej se je obregnil tudi ob Izrael, ki je odločno proti dogovoru velesil z Iranom, če ta ne bo popolnoma ustavil svojega jedrskega programa.

"Izraelski režim je režim, katerega temelji so majavi in se bo zrušil," je dejal in dodal, da "nič, kar je bilo ustvarjeno s silo, ne more trajati".

Iran se noče odpovedati jedrski tehnologiji
Iran se noče odpovedati jedrski tehnologiji