Iranski jedrski obrat v Natancu je namenjen bogatenju urana. Foto: EPA
Iranski jedrski obrat v Natancu je namenjen bogatenju urana. Foto: EPA

V Ženevi je potekal nov krog pogajanj šesterice držav in Irana o spornem iranskem jedrskem programu, za katerega zahodne velesile in Izrael zatrjujejo, da je namenjen razvoju jedrskega orožja, medtem ko Teheran te obtožbe zavrača in trdi, da gre za miroljuben jedrski program.

V zameno za "konkretne in preverljive dokaze" glede dolgotrajne zaskrbljenosti mednarodne skupnosti je šesterica držav pripravljena "razmisliti o omejeni, usmerjeni in razveljavljivi omilitvi, ki ne bi zadevala jedra strukture sankcij", je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney.

Širši režim sankcij bi bil še vedno veljaven do "končnega, celostnega in preverljivega" sporazuma, ki bi mednarodno skupnost odrešil skrbi, je dejal Carney in dodal, da bodo, če Iranu ne bo uspelo dokazati napredka pri končanju svojega jedrskega programa, odločitev o omilitvi sankcij preklicali in uvedli strožje sankcije.

Sprejeli načrt Teherana?
Po besedah glavnega iranskega pogajalca Abasa Arakčija je šesterica na pogajanjih v Ženevi sprejela načrt, ki ga je predlagal Teheran.

Iran naj bi tako prenehal nekatere dejavnosti v okviru svojega jedrskega programa, v zameno pa bi mu velesile omilile določene mednarodne sankcije, je dejal Arakči.

Dogovor sicer še ni dokončen, vendar pa so ZDA, Velika Britanija, Kitajska, Francija, Rusija in Nemčija po njegovih besedah "sprejele predlagane okvire". Dogovor naj bi dokončali v petek, do predvidenega konca pogovorov v Ženevi, je še povedal.

Pogajalci šesterice Arakčijevih besed niso komentirali. Sicer so diplomati še pred današnjim začetkom pogajanj v Ženevi izrazili pričakovanje, da bo Iran naredil "prvi korak".

Iran naj bi omejil tudi druge dejavnosti v okviru svojega jedrskega programa, a ključno naj bi bilo predvsem bogatenje urana. Šesterica se boji, da bi bil Iran sposoben obogatiti uran do 20-odstotne stopnje. Od tam pa je po besedah strokovnjakov mogoče hitro napredovati do 90-odstotno obogatenega urana, ki bi ga bilo mogoče uporabiti za izdelavo atomske bombe.

Na sporočila iz Ženeve se je že oglasil izraelski premier Benjamin Netanjahu in opozoril šesterico, naj ne olajša sankcij Iranu. "Izrael zavrača kompromisni predlog, ki je na mizi v Ženevi. Naredili bi zgodovinsko napako, če bi Iranu dopustili, da še naprej razvija jedrski program," je dejal Netanjahu.