Protest aktivistov v Vatikanu. Foto: Reuters
Protest aktivistov v Vatikanu. Foto: Reuters

Šest dni je trajalo romanje skupine aktivistov, ki se borijo proti spolnim zlorabam mladoletnih v Cerkvi. Svojo pot po romarski poti Francigena so včeraj končali pred Baziliko svetega Petra v Vatikanu, kjer so se jim pridružili še drugi.

"S tem križem sporočam, da imamo ničelno toleranco. Tukaj je Jezus, ki toči solze, solze otrok, ki so jih duhovniki spolno zlorabljali in jih spolno zlorabljajo še danes," je dejal Tim Law iz Organizacije končajmo zlorabe duhovnikov. "Tudi mi smo bili del težave, ker smo molčali. Zato smo tudi mi krivi. Z ženo sva se odločila, da bova izstopila iz Cerkve ali pa si bova prizadevala za spremembe. Druge možnosti ni," je pripomnil njegov kolega Robert Fontana.

Zgodbe, ki jih s sabo prinašajo žrtve spolnih zlorab, bolijo vse življenje.

"Moji starši so duhovnika povabili na večerjo. Bil je kot član družine. Nekega večera so mu starši dovolili, da me je peljal na sladoled, on pa me je posilil in oplodil. Zanosila sem. Dogovoril se je, da sem skrivaj splavila. To ni nikjer zapisano. Na Jamajki je splav nezakonit," je povedala Denise Buchanan, ki se je tudi udeležila protestnega pohoda.

Člani svetovne mreže organizacij, ki se borijo proti spolnim zlorabam v Cerkvi (EndingClergy Abuse), napovedujejo še druge pobude. Na sobotnem konzistoriju bo papež Frančišek imenoval 21 novih kardinalov, v večno mesto pa se že zgrinjajo škofje z vsega sveta, ki bodo od srede pa do konca oktobra razpravljali na letošnji sinodi o sinodalnosti – oziroma o Cerkvi prihodnosti, ki naj bi bila bolj vključujoča in dialoška.