Al Asad je deloval sproščeno in samozavestno. Foto: Reuters
Al Asad je deloval sproščeno in samozavestno. Foto: Reuters
Sirija
Sirija je po treh letih vojne povsem razdejana. Foto: EPA
Sirski vojaki
Sirski vojaki so v zadnjem letu dosegli več pomembnih zmag. Foto: EPA

Al Asad je kot sirski predsednik prisegel na Koranu in ustavi v predsedniški palači na slovesnosti, ki se je je udeležilo okoli tisoč povabljencev.

Na predsedniških volitvah 3. junija je zmagal s skoraj 90 odstotki glasov volivcev, čeprav je glasovanje zaradi vojne potekalo samo na ozemljih pod vladnim nadzorom. Sirska opozicija in Zahod sta volitve označila za farso, saj vsake volitve v vojnih razmerah ne morejo biti kredibilne.

"Sirci, tri leta in štirje meseci ... so minili, odkar so nekateri vpili 'svoboda'," se je Al Asad spomnil začetka najprej miroljubnega, a nato vse bolj nasilnega upora marca 2011. V državljanski vojni je doslej umrlo več kot 170.000 ljudi, nekaj milijonov jih je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove.

"Želeli so revolucijo, a pravi revolucionarji ste vi. Čestitam vam za vašo revolucijo in vašo zmago," je pred navdušenimi privrženci poudaril 48-letni predsednik. "Tisti, ki so izgubili smer, lahko zdaj jasno vidijo ... pošastni obrazi so bili razkriti, maska svobode in revolucije je padla," je še dodal.

V bojevitem govoru po prisegi se je večkrat obregnil ob zahodne in arabske države, ki so finančno in z orožjem podpirale protivladne upornike, ki jim je uspelo osvojiti velik del severa in vzhoda države, vendar niso zmogli strmoglaviti režima v Damasku.

"To, kar danes vidimo v Iraku in Libanonu ter v vseh državah, ki jih je zadela ta bolezen 'lažne pomladi', dokazuje, da so bila naša svarila upravičena. Kmalu bomo videli, kako arabske, regionalne in zahodne vlade plačujejo visoko ceno za podpiranje terorizma," je poudaril.

Obljubil je, da se bo še naprej boril proti terorizmu, dokler ne bo varen vsak del del države, svojim nasprotnikom pa je ponudil narodno spravo.

"Džihadisti darilo za Al Asada"
Vojna v Siriji se je razširila tudi v sosednji Irak, kjer so sunitski skrajneži iz skupine Islamska država Iraka in Levante (ISIL) zasedli znaten del severa države in pozneje na osvojenem sirskem in iraškem ozemlju razglasili kalifat.

Čeprav so sunitske arabske države, predvsem Savdska Arabija in Katar, med največjimi podporniki sunitskih upornikov v Siriji, pa so skupino ISIL uradno zavrnili kot teroriste. Vseeno so v Damasku, Bagdadu in Teheranu prepričani, da je prav njihova podpora pomagala spodbuditi sunitske skrajneže pri njihovem pohodu v regiji.

Poznavalci menijo, da je bil pohod džihadistov dejansko darilo za Al Asada, saj se bo lahko zdaj pred Zahodom predstavil kot branik pred skrajneži. Sicer je Al Asadu v zadnjem letu uspelo pridobiti prevlado na bojišču, saj je upornikom zadal več bolečih porazov in jim iz rok iztrgal oporišča.