Al Megrahi želi svetovno javnost prepričati, da ni odgovoren za smrt 270 ljudi. Foto: EPA
Al Megrahi želi svetovno javnost prepričati, da ni odgovoren za smrt 270 ljudi. Foto: EPA
Al Megrahi
Al Megrahi v bolnišnici v Tripoliju. Foto: EPA
British Petroleum
Podjetje British Petroleum naj bi bilo vpleteno v Al Megrahijevo izpustitev. Foto: EPA

Na spletni strani megrahimystory.net je Libijec objavil 300 strani dokumentov, s katerimi želi "oprati svoje dobro ime" in dokazati, da ni odgovoren za smrt 270 potnikov, ki so leta 1988 leteli na padlem letalu pam am 103.

Napadalca iz Lockerbieja (vzdevek, ki se je prijel Abdula Basetija Alija Al Megrahija, saj je letalo padlo nad škotskim mestom Lockerbie), je škotsko sodišče na podlagi sočutja 20. avgusta 2009 izpustilo iz zapora in ga ukazalo prepeljati v rodno Libijo - 57-letnik ima raka na prostati, zaradi česar mu je ostalo le še nekaj mesecev življenja. Še pred zloglasno izpustitvijo se je Al Megrahi nameraval pritožiti na sodišče in znova izreči svojo nedolžnost, a je bil prej izpuščen.

Al Megrahi: Nedolžen sem
Tako se je zdaj odločil, da bo vsebino dokumentov objavil na spletni strani, kjer so na vpogled svetovni javnosti: "Naredil bom vse, kar je v moji moči, da bom prepičal javnost, še posebej Škotsko javnost, da sem nedolžen," je dejal Al Megrahi.

Neodobravanje nad ravnanjem Libijca je že izreklo škotsko sodišče. "Edini ustrezen forum, na katerem se lahko določa krivda ali nedolžnost, je kazensko sodišče," je dejala škotska državna tožilka Elish Angiolini in poudarila, da je Al Megrahi sam prostovoljno umaknil nadaljevanje pritožbe.

"Izrek obsodbe je bil napačen"
Al Megrahijev odvetnik Tony Kelly pa je za BBC dejal: "Z ugovorom ne more nadaljevati, saj je ta zgodba že končana. Kaj naj torej stori s podatki, ki jih ima, in kako naj izjavlja svojo nedolžnost?" se sprašuje Tony in dodaja: "Seveda ne bo nikoli več stal pred sodiščem, kjer bi ga lahko razglasili za nedolžnega in objavili, da so bili dogodki, ki so se dogajali v Kamp van Zeistu na Nizozemskem, napaka sodišča."

Dogovor med Veliko Britanijo in Libijo
Po Al Megrahijevi izpustitvi je primer vzbudil zanimanje javnosti, med drugim tudi zato, ker so bile v medijih vse glasnejše govorice, da je bila njegova izpustitev del trgovinskega dogovora med Veliko Britanijo in Libijo. Govorice je pozneje potrdil britanski pravosodni minister Jack Straw, ki je za Daily Telegraph dejal, da je britansko podjetje British Petroleum le nekaj dni po Al Megrahijevi izpustitvi z Libijo opravilo večmilijonski posel.

Dokumenti, ki jih je na spletu objavil Al Megrahi, vsebujejo njegovi pritožbi na škotsko sodišče 28. aprila in 19. maja letos. Prav tako je iz njih mogoče razbrati, zakaj je preiskovalna komisija primer predala prizivnemu sodišču. V njih so priložene izjave malteškega prodajalca Tonyja Gaucija, enega izmed glavnih prič, ki je izjavil, da je Al Megrahi k njemu prinesel potovalko z oblačili, v kateri je bila bomba. Tretji del dokumentov pa razkriva, zakaj je vsebino dokaznega gradiva toliko časa skrivala celo britanska vlada.