Albanija želi narediti konec divjemu zahodu na svojem ozemlju. Foto: EPA
Albanija želi narediti konec divjemu zahodu na svojem ozemlju. Foto: EPA
Albanija
Iz Albanije se v Evropo vsako leto steka na tone marihuane. Foto: EPA

Skoraj 300 policistov se je ob pomoči pripadnikov posebnih enot zgrnilo na negostoljubno gorato območje Dukagjin na severu Albanije, kjer so v štirih dneh uničili številne nasade marihuane. Domnevni tihotapci mamil so po poročanju BalkanInsighta v petek ob začetku operacije celo streljali z avtomatskim orožjem na helikopterje varnostnih sil.

To je že druga večja operacija proti pridelovalcem marihuane v eni najrevnejših evropskih držav, ki si je junija pridobila status kandidatke za članstvo v Evropski uniji. Le nekaj dni pred tem je okoli tisoč policistov zavzelo vas Lazarat na jugu Albanije, ki je dolgo veljala za evropsko prestolnico marihuane in je bila več kot desetletje zunaj dosega oblasti, kar je prebivalcem omogočalo brezskrbno pridelavo mamil.

V operaciji so izbruhnili spopadi s tihotapci, ki so uporabili celo težko orožje. V vasi z okoli 2.200 prebivalci je bilo uničenih več kot 133.000 sadik marihuane in s pridelovanjem opojne rastline naj bi se ukvarjali pri vsaki hiši.

Boj proti organiziranemu kriminalu
Albanske oblasti so trudijo, da bi na poti približevanja EU-ju opravile z endemično korupcijo in organiziranim kriminalom, katerega del sta tudi pridelava in tihotapljenje mamil, ki državo uvrščajo med največje evropske pridelovalke marihuane. Policija se je na začetku junija pohvalila, da so v prvi polovici letošnjega leta skupno uničili več kot 344.000 sadik marihuane.

Glavni načelnik albanske policije Artan Didi je po policijski akciji ta konec tedna izrazil trdno odločenost, da se bodo bojevali proti mamilom, dokler ne bo uničena zadnja sadika marihuane v državi.

"Operacija na območju Dukagjina je znak naše odločenosti v boju proti organiziranemu kriminalu in tihotapljenju mamil," je dejal albanski notranji minister Saimir Tahiri in ob tem napovedal, da Albanija ne bo več "vrtnarija" marihuane za vso Evropo. Tiste, ki so streljali na policiste, je pozval k vdaji, saj ne bodo mogli pobegniti pred organi pregona.