Kongres islamofobne, skrajno desne, protipriseljenske stranke Alternativa za Nemčijo je potekal pod sloganom
Kongres islamofobne, skrajno desne, protipriseljenske stranke Alternativa za Nemčijo je potekal pod sloganom "Pogum za Nemčijo". Foto: Reuters
false
V soboto je pred poslopjem kongresa potekal množični protest proti stranki in njenim politikam. Policija je aretirala okoli 500 ljudi. Foto: EPA

V programu se stranka opredeljuje kot vsenemška, kritična pa je do vse večje integracije EU-ja in zavrača evropsko bančno unijo. Kot poroča Deutsche Welle, se v AfD-ju zavzemajo za izstop iz območja z evrom, ohranjanje tradicionalne družine, več referendumov in ohranjanje jedrske energije v Nemčiji.

Današnja razprava pa je potekala predvsem glede islama in priseljevanja. Člani in članice so z glasovanjem v program tako vnesli poglavje z naslovom Islam ne sodi v Nemčijo.

"Ortodoksni islam, ki ne spoštuje naše pravne ureditve ali ji celo nasprotuje in ki zahteva položaj edine veljavne religije, ni združljiv z našo pravno ureditvijo in kulturo," piše v programu. Ob tem so člani zavrnili vnos določila, ki bi zagotavljalo, da muslimanov ne bodo na splošno zavračali.

V programu še piše, da bi moralo biti financiranje gradnje in delovanja mošej iz tujine prepovedano. AfD zavrača tudi minarete in klice k molitvi, v stranki pa so se tudi izrekli za prepoved nošenja naglavnih rut za deklice in ženske v šolah ter za prepoved polnega zakrivanja v javnosti.

Izžvižgan član, ki je hotel bolj prefinjeno razpravo
Člana, ki je pozval k bolj prefinjeni razpravi brez sovražne retorike in ki je spomnil, da je svoboda vere ena temeljnih svoboščin, je občinstvo izžvižgalo. Podpredsednica stranke Beatrix von Storch je odgovorila z besedami, da stranka zelo dobro razlikuje med političnim in osebnim islamom. "Ne nameravamo izgnati vseh muslimanov," je zagotovila.

Medtem ko so se člani stranke v besedilu v soboto zvečer zavzeli za zavračanje "priseljevanja, še posebej iz tujih kulturnih območij", pa so nato iz besedila črtali določilo, ki bi zavračalo migracije.

Muslimani ne, kristjani da
Številni člani so se pozneje spominjali, da se je stranka že od samega začetka zavzemala za nadzorovane migracije po vzoru Kanade in menili, da se od tega ne bi smeli oddaljiti. Nekateri govorci so menili, da so problematični predvsem muslimanski prebežniki, medtem ko so na primer krščanski prebežniki iz Azije v Nemčiji dobrodošli.

Zdajšnja različica programa tako navaja, da so "za trg dela primerno usposobljeni prišleki z visoko stopnjo pripravljenosti na integracijo" dobrodošli.

Nekaj več članov (51,9 odstotka) je sicer podprlo odločitev vodstva stranke o izredni razpustitvi deželnega združenja stranke v nemški zvezni deželi Posarje. V stranki so se za to potezo odločili zaradi stikov vodstva v Posarju z desnimi ekstremističnimi skupinami.

Spomnimo, v soboto so skušali levičarski protestniki preprečiti prihod članov stranke na kongres. Policija je aretirala okoli 500 ljudi.

AfD pod vodstvom predsednice Frauke Petry je zastopan v parlamentih osmih nemških zveznih dežel, priljubljenost stranke pa se krepi tudi na državni ravni. Javnomnenjske ankete ji trenutno pripisujejo od 12 do 14 odstotkov podpore volivcev.

Objavljeni osebni podatki okoli 2.000 članov
Medtem je za razburjenje poskrbela objava osebnih podatkov okoli 2.000 članov stranke na spletu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Na neki radikalni levičarski spletni strani so se namreč pojavila imena, naslovi in telefonske številke okoli 2.000 članov AfD-ja. Gre za seznam prijavljenih na kongres, kako se je ta znašel v rokah levičarjev, pa ni jasno, poroča Spiegel.

Jörg Meuthen iz vodstva stranke je zaradi objave že napovedal "kazenski pregon". Ob tem je dejal, da lahko razume, da je uhajanje podatkov med člane vneslo precej nemira. "To, kar se dogaja, niso igrice," je poudaril.