Foto: EPA
Foto: EPA

Iz podjetja so sporočili, da bodo v program vložili 1,2 milijarde dolarjev, pri čemer bodo delavci lahko dostopali do denarja za letno šolnino, dokler ostanejo pri Amazonu, poroča BBC.

Gre za zadnje v vrsti velikih podjetij, ki je ponudilo financiranje izobraževanja svojih zaposlenih, potem ko sta se za podobne poteze odločila tudi Walmart in Target.

Kot so zapisali pri Amazonu, bo njihovo ponudbo lahko izkoristilo "na stotine izobraževalnih partnerjev po državi", pri čemer niso konkretno navedli, kateri so ti partnerji. Krili naj bi tudi druge tipe izobraževanj, vključno s srednjo šolo in tečaji angleščine.

"Amazon je zdaj največji ustvarjalec delovnih mest v ZDA in vemo, da ima vlaganje v veščine naših zaposlenih lahko izjemen vpliv na več 100.000 družin po državi," je povedal Dave Clark, vodja kadrovske službe pri Amazonu.

Ameriška podjetja ponujajo celo vrsto bonitet in spodbud, da bi tako privabila nazaj zaposlene v času, ko se sproščajo protikoronski ukrepi. Po podatkih ministrstva za delo so na ameriškem trgu dela julija zaznali rekordnih 10,9 milijona prostih delovnih mest, kar je za več kot dva milijona več, kot je brezposelnih v državi.

Strokovnjaki menijo, da je za pomanjkanje delovne sile kriva mešanica več dejavnikov – da so ljudje med pandemijo zapuščali svoja delovna mesta, zaskrbljenost glede covida-19 in pomanjkanje otoškega varstva.