V državah tretjega sveta je tuberkuloza še vedno precej pogosta bolezen, ki na leto terja več kot milijon žrtev. Foto: EPA
V državah tretjega sveta je tuberkuloza še vedno precej pogosta bolezen, ki na leto terja več kot milijon žrtev. Foto: EPA

Moški, ki je 12. maja potoval iz Atlante v Pariz in se 24. maja vračal iz Prage v Montreal, bi lahko z nevarno obliko tuberkuloze, ki je odporna na zdravila, okužil sopotnike in posadko na obeh letih. Zato so ameriške oblasti naročile, da morajo vsi, ki so bili na krovu teh dveh letal, na preiskave in opazovanje.

"Želimo se prepričati, da smo naredili vse potrebno, da vsem ljudem, ki bi lahko bili ogroženi, nudimo ustrezne preiskave," so povedali na centru za nadzor in preventivo pred boleznimi.

To je prvi ukaz za karanteno v ZDA v 44 letih. Zadnji ukaz je bil izdan leta 1963, ko so v karanteno postavili bolnika s kozami.

Huda oblika tuberkuloza redkost v ZDA
Tuberkuloza v ZDA ni pogosta bolezen. Lani so ugotovili 13.767 primerov bolezni, kar je 4,6 obolelih na 100.000 prebivalcev. 1,2 odstotka bolnikov je okuženih s hudo obliko tuberkuloze, ki je odporna na običajna zdravila za zdravljenje omenjene bolezni in je tudi bolj nevarna. Zdravljenje te hude oblike tuberkuloze lahko stane tudi do 500.000 ameriških dolarjev.

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je leta 2005 zaradi tuberkuloze umrlo 1,6 milijona ljudi na svetu, predvsem v manj razvitih država tretjega sveta, ki si ne morejo privoščiti zdravljenja.