Po padcu talibanskega režima se je proizvodnja heroina v Afganistanu spet povečala. Foto: EPA
Po padcu talibanskega režima se je proizvodnja heroina v Afganistanu spet povečala. Foto: EPA
Ameriški vojaki v Afganistanu
Rusi so se do zdaj izogibali sodelovanju z ameriškimi silami v Afganistanu. Foto: EPA

Vodja ruske službe za boj proti mamilom Viktor Ivanov je sporočil, da so v operaciji ruskih agentov, ameriških posebnih enot in pripadnikov afganistanskega notranjega ministrstva uničili 932 kilogramov heroina in 156 kilogramov opija v vrednosti 250 milijonov dolarjev.

Ivanov je operacijo označil za "velik skupen uspeh" in pojasnil, da je v njej sodelovalo 70 Rusov in devet helikopterjev. Operacijo so izvedli v četrtek, nanjo pa so se pripravljali tri mesece.

Namestnik vodje misije na ameriškem veleposlaništvu v Moskvi Eric Rubin je dejal, da gre za zelo velik zaseg mamil, z njim pa so pomembno prekinili dobavo heroina. Rubin je še dodal, da je to zelo pomembna operacija v okviru strategije boja proti mamilom.

Vendarle sodelovanje
Rusija je po umiku sovjetskih sil iz Afganistana konec 80. let prejšnjega stoletja odločno zavračala kakršno koli sodelovanje pri vojaškem posredovanju zavezniških sil v nemirni državi.

Vseeno je Moskva obljubila ZDA in zvezi Nato podporo v boju proti proizvodnji in trgovini z mamili. V okviru tega boja tudi že uri 222 afganistanskih policistov. Natu je za ta boj dala na uporabo več deset helikopterjev.

Ruske oblasti so že nekaj časa kritične do porasta trgovine z mamili, ki prihajajo iz Afganistana, največjega svetovnega proizvajalca heroina, v katerem vidi Moskva veliko grožnjo, saj prispeva k porastu kriminala in upadanju števila prebivalstva.

"Izziv za rusko civilizacijo"
Že nekaj časa je Rusija kritična do ameriške popustljivosti, ki naj bi prispevala k porasti proizvodnje heroina v Afganistanu. Po podatkih ruskih oblasti je lani zaradi posledic uživanja mamil v Rusiji umrlo 30.000 ljudi, od leta 2000 pa že milijon.

"V zadnjih letih Rusija ni postala samo množično odvisna od afganistanskih opiatov, ampak je postala tudi vodilna v trgovini z opiati in številka ena pri porabi heroina," je že marca lani opozoril Ivanov in dodal, da je zaradi tega treba afganistanski heroin videti kot izziv za rusko civilizacijo.