Heroin iz Afganistana je preplavil Rusijo, ki je tako poleg ameriškega protiraketnega ščita v Evropi soočena mogoče še z resnejšo grožnjo nacionalni varnosti. Foto: EPA
Heroin iz Afganistana je preplavil Rusijo, ki je tako poleg ameriškega protiraketnega ščita v Evropi soočena mogoče še z resnejšo grožnjo nacionalni varnosti. Foto: EPA
Uničevanje heorina v Rusiji
Ruske oblasti so v prvih dveh mesecih letošnjega leta zasegle 400 kilogramov heroina - 70 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Foto: EPA

"V zadnjih letih Rusija ni postala samo množično odvisna od afganistanskih opiatov, ampak je postala tudi vodilna v trgovini z opiati in številka ena pri porabi heroina," je pred dnevi dejal vodja ruskega urada za boj proti mamilom Viktor Ivanov in s prstom pokazal na mednarodno skupnost, ki ji ni uspelo izkoreniniti nasadov opija v Afganistanu.

Afganistan pridela kar 93 odstotkov vsega heroina, potem ko se je proizvodnja mamil razbohotila po padcu talibanskega režima. Mamilo je za mnoge kmete predvsem na nemirnem jugu države glavni vir preživetja, postalo pa je tudi eden od glavnih virov financiranja talibanskih upornikov.

"Čas je, da se svetovna skupnost začne zavedati težav z mamili v Afganistanu," je dejal Ivanov, ki ocenuje, da Rusijo odvisnost od mamil stane tri odstotke BDP-ja, ki je lani znašal okoli 1.700 milijard ameriških dolarjev.

Po besedah Ivanova kar 90 odstotkov heroina na ruskem trgu prihaja iz Afganistana in prispeva k naraščanju kriminala ter upadanju ruske populacije, ki se že tako sooča s črnogledimi napovedmi zaradi druge odvisnosti mnogih Rusov - alkoholizma.

Dva milijona in pol odvisnikov
Če alkoholike najdemo predvsem med starejšimi, pa so s heroinom v pretežni meri zasvojeni mlajši, saj je večina heroinskih odvisnikov starih od 18 do 39 let, medtem ko v povprečju živijo sedem let od prvega odmerka heroina. Rusko ministrstvo za zdravje ocenjuje, da jih je od 140 milijonov prebivalcev kar 2,5 milijona odvisnih od heroina.

Največ afganistanskega heroina pride prek 7.000 kilomterov dolge meje s Kazahstanom, ki jo je težko popolnoma nadzirati. A oblasti se lahko pohvalijo, da so lani zasegle 3,5 tone mamil, kar je za 17,5 odstotka več kot leta 2007.

"Prav zaradi tega moramo proizvodnjo in tihotapljenje heroina iz Afganistana videti kot izziv za rusko civilizacijo," meni Ivanov, ki je trenutne razmere primerjal z razmerami na Kitajskem na prelomu 19. in 20. stoletja, ko so se tam soočali z epidemijo opija. Tako je leta 1906 kar četrtina kitajskih moških uživala opij, ki so ga iz Indije prinesli britanski trgovci.

G. V.