Avtobusi so obstali na puščavskem območju sredi Sirije. Foto: Reuters
Avtobusi so obstali na puščavskem območju sredi Sirije. Foto: Reuters
Del konvoja so tudi oklepna vozila, a ta so ameriške sile napadle z zraka. Foto: Reuters

Na stotine borcev iz enklave na sirski meji z Libanonom se je nedavno predalo, z libanonskim šiitskim gibanjem Hezbolah in sirsko vlado pa so se dogovorili, da bodo skupaj s svojimi družinami enklavo zapustili in se napotili na vzhod.

A koalicija pravi, da ne oni ne Irak niso privolili v dogovor, zato je v sredo bombardirala cesto, po kateri se je peljal konvoj, navaja BBC. Avtobusi so zato zdaj obtičali na puščavskem območju pod nadzorom sirskih sil med naseljema Al Humajma in Al Suhna.

"Koalicija ne bo dopustila, da bi se borci IS-ja pomaknili še vzhodneje proti iraški meji," je sporočila koalicija v izjavi za javnost. "Seljenje teroristov iz enega kraja v drugega, da bi se z njimi ukvarjal nekdo drug, ni dolgoročna rešitev."

Zaradi otrok ne obstreljujejo
V konvoju je okoli 300 pripadnikov IS-ja, ki jih koalicija opisuje kot "izkušene borce", a jih niso bombardirali, ker so med njimi tudi ženske in otroci. Koalicija je še sporočila, da jih je oskrbela s hrano in vodo, Siriji pa je - prek Rusije - tudi podala več predlogov, kako bi lahko rešili ženske in otroke.

Je pa koalicija obstreljevala tank in oklepna vozila, s katerimi potujejo borci.

Libanonske in sirske sile ter Hezbolah so se prejšnji teden z IS-jem dogovorile o premirju, potem ko so napadle še zadnjo utrdbo džihadistov na libanonsko-sirski meji. Več kot 300 borcem in njihovim družinam so dovolili, da zapustijo območje in se napotijo v Albu Kamal, mesto v sirski provinci Deir Al Zur, 6 kilometrov od iraške meje.

Potem ko je načelnik libanonske vojske, general Joseph Aoun, naznanil dogovor, je dejal, da si želi samo posmrtne ostanke libanonskih vojakov, ki jih je IS zajela leta 2014, in noče tvegati še več življenj. A iraški premier Haider Al Abadi je dogovor ostro kritiziral. "V Iraku se borimo proti teroristom, ne pa, da jih pošiljamo v Sirijo," je dejal.

Ameriški predstavnik koalicije Brett McGurk pa meni, da bi morali borce IS-ja "ubiti na bojišču, ne pa, da jih brez iraškega privoljenja tovorijo čez Sirijo do iraške meje". Iraške sile se ob zračni podpori koalicije pod vodstvom ZDA proti IS-ju borijo za nadzor nad mesti v severnem Iraku.