V bombardirani hiši naj bi živeli tujci. Foto: Reuters
V bombardirani hiši naj bi živeli tujci. Foto: Reuters

Ameriška letala so bombardirala kraj Sabrata blizu meje s Tunizijo in okoli 70 kilometrov zahodno od prestolnice Tripolis. Tam naj bi se zbirali pripadniki skrajne sunitske skupine Islamska država. V napadu naj bi bila popolnoma uničena neka hiša, medtem ko naj bi bila večina ubitih Tunizijcev.

To je v zadnjih treh mesecih drugi ameriški zračni napad na domnevne pripadnike Islamske države v Libiji, ki se po strmoglavljenju režima Moamerja Gadafija leta 2011 še ni izkopala iz brezvladja, kar so izkoristili islamski skrajneži in okrepili svojo prisotnost v tej severnoafriški državi. Libija je postala zatočišče za borce Islamske države, ki so se v Siriji in Iraku znašli na udaru napadov zračnih sil Rusije in ZDA.

Ameriški časopis New York Times navaja, da je bil napad uperjen proti enemu izmed vodij džihadističnih skrajnežev iz Tunizije, ki naj bi bil organizator dveh lanskih velikih terorističnih napadov v Tuniziji. Šlo je za Noureddina Chouchana, obveščevalci pa skušajo zdaj ugotoviti, ali je bil v omenjenem napadu dejansko ubit.

Urjenje džihadistov
Islamska država je julija lani izvedla napad na letovišče blizu tunizijskega mesta Sousse, v katerem je bilo ubitih 38 turistov. Predtem je marca lani izvedla napad na muzej Bardo v Tunisu, v katerem je bilo ubitih 21 turistov in policist. Tunizijske varnostne sile ocenjujejo, da se tunizijski pripadniki Islamske države urijo na vadbiščih na libijski strani.

Mednarodna koalicija proti Islamski državi, na čelu katere so ZDA, je že pred časom napovedala, da namerava okrepiti boj proti džihadistom in za vsako ceno preprečiti, da bi se ti razširili po nemirni Libiji.