Tradicionalno si najhujše in najbolj nizke udarce v ZDA izmenjujejo republikanci in demokrati. Foto:
Tradicionalno si najhujše in najbolj nizke udarce v ZDA izmenjujejo republikanci in demokrati. Foto:
Republikanci Obami radi očitajo snobizem in elitizem.
John Adams vs. Thomas Jefferson
John Adams vs. Thomas Jefferson 1800 - 'mati' vseh negativnih kampanj.
Oglas z marjetico
Razvpiti oglas z marjetico.
Nixonova zmaga
Po pričkanju demokratov leta 1968 je slavil republikanec Nixon.
Ted Kennedy vs. Jimmy Carter
Kennedy in Carter sta leta 1980 popolnoma razklala stranko. Foto: EPA
McCain vs. Bush
John McCain in George Bush leta 2004, ko še nista imela tako usklajenih stališč.
Kerryjeve predsedniške upe je leta 2004 pokopala republikanska negativna kampanja. Foto: EPA

Medtem ko je pri nas volilni molk utišal razprtije in obtožbe, se v ZDA kampanjske strasti ravno razplamtevajo.

John McCain svojega demokratskega tekmeca obtožuje neizkušenosti, manipulacije, nesposobnosti. Barack Obama 72-letnemu vojnemu veteranu meče pod nos osem let porazne Busheve dediščine. Kdo bi rekel, da je to ena najvljudnejših kampanj v zadnjih desetletjih. Negativna kampanja je v ZDA namreč bolj pravilo kot izjema - tudi med strankarskima kolegoma, kot sta tako "lepo" dokazala Obama in Hillary Clinton.


Adamsov "hermafroditski značaj"
Prva kampanja take vrste je bila leta 1800, in sicer med nekdanjima kolegoma, predsednikom Johnom Adamsom in njegovim podpredsednikom Thomasom Jeffersonom. Jeffersonov tabor je Adamsa obtožil, da ima "oduren hermafroditski značaj, ki nima ne moči in trdnosti moškega ne nežnosti in preudarnosti ženske". V zameno so Adamsovi podporniki Jeffersona oklicali za "zlobnega, podlega tipa, sina indijanske mešanke in mulatskega očeta".

Zmerljivke so se nadaljevale: Adamsa so oklicali za bedaka, hinavca, kriminalca, duševno neuravnovešenega in tirana, Jeffersona pa za slabiča, ateista, samopašnega in strahopetca. V tistih časih sicer še niso poznali kampanj, kot jih imamo danes, znano pa je, da je Jefferson najel plačanca, Jamesa Callendra, ki je namesto njega širil govorice in laži o Adamsu. Callendar se je izkazal za izredno učinkovitega in je prepričal mnogo Američanov, da hoče Adams napasti Francijo. Na volitvah je zmagal Jefferson.

O mami "prostitutki"
Leta 1825 je predsednik postal Adamsov sin, John Quincy Adams, ki je tri leta zatem izgubil proti Andrewu Jacksonu v eni najboj umazanih ameriških predsedniških kampanj. Adams je bil oklican za zvodnika, Jacksonova soproga pa za pocestnico.

Časopisni članki so spominjali bolj na straniščne grafite kot pa na politične komentarje. En časnik je poročal, da je bila "Jacksonova mati navadna prostitutka, ki so jo v to državo pripeljali britanski vojaki! Nato se je poročila z mulatom, s katerim je imela več otrok, med njimi tudi generala Jacksona!"

Zlovešči oglas z marjetico
Leta 1964 je bil odnos med republikanskima kandidatoma Barryjem Goldwaterjem in Nelsonom Rockefellerjem tako sovražen, da so Rockefellerja na odru konvencije izžvižgali. Lyndon Johnson je nazadnje premočno premagal Goldwaterja, za vrhunec negativne kampanje med Johnsonom in Goldwaterjem pa velja sporni Johnsonov oglas z marjetico – še danes eden najspornejših primerov političnih oglasov.

V njem deklica trga cvetne lističe in ko prešteje do 9, se oglasi zlovešč moški glas, ki odšteva sekunde do izstrelitve rakete. Sledi bližnji posnetek njenih zrkel, ki se spremeni v gobasti oblak jedrske bombe. Sliši se glas: "To je na kocki! Ustvariti svet, v katerem lahko živijo vsi Božji otroci, ali pa iti v temo. Moramo se ljubiti ali umreti." Oglasi se drug glas: "3. novembra volite za predsednika Johnsona. Preveč je na kocki, da bi ostali doma."

Kjer se prepirata dva ...
Demokratske preliminarne volitve leta 1968 po atentatu na že praktično nominiranca Roberta Kennedyja med Hubertom Humphreyjem in Georgeem McGovernom so popoln primer, kako je preliminarna bitka, ko se stranka ni mogla poenotiti glede kandidata, škodila demokratom in bila voda na mlin končnemu zmagovalcu, republikancu Richardu Nixonu. Tudi Nixon je sicer v svoji kampanji uporabil učinkovit negativni oglas (t. i. konvencijski oglas) proti Humphreyju.

Za republikance je bilo usodno leto 1976, ko je Ronald Reagan izzval predsednika Geralda Forda. Ta je pozneje dejal, da je proti demokratu Carterju delno izgubil tudi zaradi tega, ker Reagan ni vneto vodil kampanj zanj.

Carter vs. Kennedy=poraz demokratov
Leta 1980 sta se v demokratskih preliminarnih volitvah Jimmy Carter in Ted Kennedy tako udarila, da je bila stranka do konvencije popolnoma razdeljena, Carter pa je novembra gladko izgubil proti republikancu Reaganu.

Leta 1988 je republikanec George H. W. Bush med predvolilno kampanjo proti demokratskemu kandidatu Michaelu Dukakisu uporabil dva slovita negativna oglasa: prvi je bil oglas z obtoženim kriminalcem Willijem Hortonom iz Massachusettsa (Dukakis je bil ob Hortonovim izpustom guverner Massachusettsa), drugi pa t. i. oglas vrtljiva vrata, ki se je nanašal na premile zaporne kazni, ki so jih uvedli demokrati.

McCaina prvič pokopal Bush, Kerryja veterani
V zadnjem času enega bolj slovitih zgledov negativne kampanje predstavlja republikanska preliminarna kampanja 2000, ko so Bushevi podporniki na volitvah v Južni Karolini uporabili nizkotno taktiko proti Johnu McCainu – tega so med drugim obtožili alkoholizma, da je v zunajzakonski zvezi zaplodil temnopoltega otroka, njegovo soprogo pa so označili za narkomanko.

Takrat je več kot polovica McCainovih podpornikov dejala, da bodo na glavnih volitvah volili za Ala Gora, če bo Bush republikanski nominiranec. A Bush je imel sedem mesecev časa, da združi stranko do glavnih volitev. Na volitvah 2004 so demokrata Johna Kerryja pokopali negativni oglasi t. i. Swift Boat veteranov - popolnoma izmišljene obtožbe, da si Kerry ni zaslužil vojnih odlikovanj.

Hillary neuspešno proti Obami
Najboljši primer negativnega oglasa iz letošnje demokratske preliminarne kampanje je že zloglasni oglas "3 am Whitehouse Phone Call" (Klic v Belo hišo ob 3.00 zjutraj), ki ga je Hillary Clinton uporabila proti Baracku Obami, nanašal pa se je na izkušnje – češ da ona ima politične izkušnje, da sprejme klic v krizi, on pa ni primeren za sprejetje tega klica.

To je bila uradna negativna kampanja - neuradna je bila še precej bolj nezaslišana (Hillary kot "jokica", rasist Bill Clinton, musliman Obama ...) in mnogi so menili, da si bodo demokrati prav z njo sami izkopali jamo in ponovno doživeli poraz na volitvah.

Kaja Sajovic