Nosečnost najstniške hčerke Sarah Palin je bila pretekli teden glavna tema tako resnih kot rumenih medijev. Foto:
Nosečnost najstniške hčerke Sarah Palin je bila pretekli teden glavna tema tako resnih kot rumenih medijev. Foto:
Grover Cleveland
Grover Cleveland je 'preživel' tudi nezakonskega sina.
Ted Kennedy
Afera Chappaquiddick je pokončala predsedniške upe Teda Kennedyja. Foto: Time
Gary Hart z Donno Rice
Slika, ki je zapečatila usodo Garyja Harta.
Joe Biden
Je Joe Biden po neuspešnem poskusu leta 1980 zdaj le na poti v Belo hišo? Foto: EPA
McCain in Bush
Bush danes McCaina označuje s samimi presežniki - povsem drugače je bilo pred osmimi leti. Foto: EPA
Štetje glasov na Floridi je bilo za demokrate in Gora prava mora. Foto: EPA
John Kerry: Neprimeren za poveljnika. Tako so vsaj trdili Swift Boat Veterans for Truth.
Hillary v Tuzli
Posnetek Hillary in Chelsea v Tuzli. Strelca pa od nikoder.
Obama in Wright
Obama in Wright si danes nista več tako blizu kot na tej sliki. Foto: EPA
John Edwards kot prešuštnik na naslovnici tabloidov (zgoraj) in John Edwards ljubeči soprog bolne žene (spodaj).
Sarah Palin - v ozadju McCain in noseča hčerka Bristol. Foto: EPA

Da tudi ameriški predsedniki niso imuni na škandale, so dokazali Bill Clinton s svojim razmerjem s praktikantko Monico Lewinsky, Richard Nixon z Watergateom in davno pred njima Thomas Jefferson, ki je svoji temnopolti sužnji zaplodil kar nekaj otrok.

1. Nezakonski sin Groverja Clevelanda
Grover Cleveland je najbolj znan kot edini ameriški predsednik, ki so ga izvolili za dva nezaporedna mandata. Med svojo prvo predsedniško kampanjo leta 1884 je v javnost pricurljal podatek, da je pred 10 leti zaplodil nezakonskega otroka. Za čuda (naj spomnimo, da takrat še niso poznali DNK-testov) je Cleveland "krivdo" priznal. Vzkliki "Ma, ma, where's my pa? Off to the White House, ha ha ha!" ("Mama, mama, kje je moj ata? Na poti v Belo hišo, ha, ha, ha!") so postali priljubljeni po vsej državi, a to ni ustavilo Clevelanda, da ne bi zmagal na volitvah (in nato vajo ponovil še leta 1892).

2. Nesojeni predsednik Kennedy
Za senatorja Edwarda "Teda" Kennedyja je bila po atentatih na brata Johna (predsednika ZDA) leta 1963 in Roberta (gotovega demokratskega nominiranca za predsednika) pet let pozneje predsedniška kandidatura skoraj neizogibna. Na prigovarjanje številnih podpornikov se je Kennedy le odločil potegovati za Belo hišo na volitvah leta 1972. A kaj, ko se mu je tri leta predtem primeril tako velik škandal, da so bile senatorjeve predsedniške ambicije sesute v prah. Julija leta 1969 se je politik namreč udeležil zabave na otoku Chappaquiddick, kjer je bila tudi Mary Jo Kopechne, nekdanja asistentka umorjenega Roberta F. Kennedyja.

Ted Kennedy je dekle po zabavi odpeljal domov, a pri tem je avtomobil, ki ga je vozil takrat 37-letni senator, odneslo z mosta v morje, 28-letno Mary Jo pa so našli mrtvo na zadnjem sedežu vozila približno 10 ur pozneje. Kennedy se je moral v javnosti zagovarjati, zakaj je – ne ravno junaško – pobegnil s kraja nesreče, krožile so najrazličnejše govorice, predsedniških sanj najmlajšega Kennedyja pa je bilo s tem dogodkom konec.

3. Slika, ki je ubila kandidaturo
Senator Gary Hart je bil leta 1987 največji favorit za osvojitev demokratske predsedniške nominacije. A kmalu so se pojavile govorice o zunajzakonskem razmerju, ki so jih novinarji Miami Heralda nadgradili še z zgodbo o prelestni blondinki v Hartovi hiši in nazadnje še s sočno fotografijo Harta z 29-letno manekenko Donno Rice v naročju in z jahto "Monkey Business" (prost prevod: "Kozlarije"), zasidrano v ozadju. Senator je doživel pravi medijski linč in bil po poraznem rezultatu na prvih preliminarnih volitvah v New Hampshiru primoran odstopiti od predsedniškega boja.

4. Plagiator Joe Biden
Senator iz Delawara in zdajšnji podpredsedniški kandidat Baracka Obame, Joe Biden, je letos precej kmalu odletel iz predsedniškega boja. A ni bilo vedno tako - leta 1988 je bil po zgoraj opisanem odstopu Garyja Harta eden izmed glavnih kandidatov za demokratsko predsedniško nominacijo. A njegova kampanja je kmalu zašla v težave, ko je pricurljalo na dan, da si je Biden "izposodil" govor Neila Kinnocka, takratnega voditelja britanskih laburistov. Kot da že to ni bilo dovolj, je prišlo na dan še, da je kot študent prava plagiral članek v pravni reviji. Biden ni imel dovolj gorečih podpornikov, da bi krizo premagal, in posledično je iz boja za Belo hišo odstopil.

5. McCaina prvič sesul Bush
Letošnji republikanski predsedniški kandidat John McCain je srečo na volilni loteriji preizkušal že leta 2000, ko je bil očitni favorit za zmago. A senator iz Arizone ni računal na najbolj negativno kampanjo iz lastnega republikanskega taborja - podpornikov Georgea W. Busha. Proti McCainu so lansirali anonimno kampanjo, namenjeno očrniti veteranskega senatorja in vojnega veterana.

Nanj so se vsule najbolj podle obtožbe: da se mu je v zunajzakonskem razmerju rodil temnopolt otrok (McCain je posvojil deklico iz Bangladeša), da je njegova soproga Cindy narkomanka, da je on homoseksualec in "mandžurijski kandidat", ki da je bodisi izdajalec bodisi mentalno neuravnovešen zaradi svojih dni vojnega ujetništva v Vietnamu. Iz Bushevega tabora so ostro zanikali vsakršno vpletenost v napade, a dejstvo je, da je nekdanji favorit McCain nato izgubil na preliminarnih volitvah v Južni Karolini, Bush pa je bil od takrat naprej na konju. McCain je o tistih, ki so širili govorice, dejal: "Verjamem, da je v peklu poseben kraj za takšne ljudi."

6. Afera "Florida"
Kaj reči o predsedniških volitvah leta 2000? Ena beseda verjetno pove vse: Florida. Afera v tem primeru ni vezana toliko na določeno osebo kot na verjetno največjo travestijo ameriškega pravnega sistema. Podpredsednik Al Gore, demokrat, proti Georgeu Bushu, republikancu.

Volitve so bile tako tesne, da so bile nazadnje vse oči Amerike (in sveta) uprte v Florido, kjer je bil rezultat tako tesen, da se še televizijske postaje niso mogle uskladiti, kdo je zmagal, in so vsako minuto proglašale drugega za zmagovalca. Ponovno štetje glasov na Floridi je nazadnje ustavilo vrhovno sodišče z republikansko sodnico Katherine Harris na čelu, Bush pa je postal predsednik z dobrega pol milijona glasov manj, kot jih je dobil Gore. Floridski debakel je navdahnil tudi Michaela Moora, da je napisal knjigo Stupid White Men in posnel odmevni dokumentarec Fahrenheit 9/11.

7. O Kerryjevih dneh v Vietnamu
Leta 2004 so demokrati poslali nekarizmatičnega in zapetega senatorja Johna Kerryja, da se udari z Bushem. Neuspešno. Čeprav so mu javnomnenjske ankete le nekaj mesecev pred volitvami kazale zmago, pa so republikanci znova dokazali, da so mojstri mobilizacije svojih privržencev. Kerryjeva prednost pred Bushem je bila, da je bil odlikovani vojni veteran, medtem ko se je teksaški kavboj vpoklicu izognil. Zelo na hitro se je zato leta 2004 ustanovila skupina, imenovana Swift Boat Veterans for Truth, ki so trdili, da Kerry potvarja resnico o svojih vietnamskih dneh in da si v resnici odlikovanj ni zaslužil. Zgodba je bila tako privlečena za lase, da je niti mediji niso hoteli pograbiti - se je pa razširila kot divji požar po spletu in Kerryju je priljubljenost naglo upadla. Bush je še drugič postal predsednik.

8. Hillary in nevidni strelec iz Tuzle
Demokratski preliminarni boj Clinton-Obama je videl kar nekaj nizkih udarcev, negativne kampanje in manjših afer. A največ materiala za komike od Davida Lettermana do Jona Stewarta je zagotovila rahlo potvorjena resnica Hillary Clinton. Senatorka se je namreč skoraj s solzami v očeh spominjala svojega obiska Tuzle leta 1996, ko je morala s hčerko Chelsea ob pristanku na letališču "bežati pred streli ostrostrelcev po okoliških hribih". No, mediji so dramatično pripoved Clintonove hitro postavili na laž, ko so objavili posnetek, kjer je ameriško delegacijo takrat pričakala rdeča preproga in bosanska deklica z rožami in pesmico. Strelcev pa od nikoder ...

9. Pastor potunkal Obamo
Številne ovire je moral na poti do svoje demokratske nominacije preplezati tudi Barack Obama. Najprej je dokazoval, da kljub imenu Barack Hussein Obama in šolanju v Indoneziji ni musliman. Potem so enega njegovih največjih podpornikov, čikaškega poslovneža Tonyja Rezka, obsodili zaradi prevare in podkupovanja. A najhujšo je temnopoltemu senatorju iz Illinoisa "zakuhal" njegov pastor Jeremiah Wright, katerega rasistično obarvane pridige so objavili prav vsi mediji. Obama, ki je vedno promoviral enakost in premagovanje omejitev barve kože, se je znašel v položaju, ko je moral zagovarjati pastorja, ki je med drugim krivil belce, da so "izumili" aids in ga podtaknili temnopoltim, eno svojih pridig pa je naslovil "God Damn America" (Prekleta Amerika). Obami je skoraj zanesljiv padec v priljubljenosti uspelo preprečiti z zgodovinskim govorom o rasi v Ameriki.

10. Od očarljivca do prešuštnika
John Edwards (Kerryjev kandidat za podpredsednika in predsedniški kandidat 2008) je bil eden najresnejših kandidatov za Obamovega podpredsednika, dokler se mu ni sesula tako dolgo grajena podoba karizmatičnega, postavnega in populističnega gospoda Popolnega. Edwards je namreč prejšnji mesec moral priznati, da je imel zunajzakonsko razmerje in da je med kampanjo lagal. Še dodatni žebelj v Edwardsovo (politično) krsto? Njegova soproga je v času razmerja že zbolela za neozdravljivo obliko raka.

11. Družinske zdrahe Sarah Palin
Kaj lahko zasenči republikansko konvencijo in uničujoči orkan Gustav? V Ameriki je to očitno najstniška nosečnost. No, vsaj če gre za nosečnost 17-letne hčerke republikanske podpredsedniške kandidatke. McCain je osupnil javnost, ko je za svojo desno roko izbral mlado, nekdanjo misico, neizkušeno guvernerko Aljaske Sarah Palin. Mnogi so dvomili o McCainovi izbiri in se spraševali, ali je stvar res dobro premislil. Verjetno ne.

Kmalu po izbiri Palinove so namreč na dan prišle številne pikantnosti, ki si jih noben konservativec ne bi želel. Le nekaj cvetk: moža Palinove so pred leti aretirali zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Guvernerko preiskuje etični odbor zaradi neprimerne odpustitve komisarja za javno varnost. A najhujše: njena 17-letna hči Bristol je neporočena in pet mesecev noseča. Palinova je sicer ostra nasprotnica splava in spolne vzgoje v šolah.

Kaja Sajovic