Obama in McCain se bosta borila do konca. Foto: EPA
Obama in McCain se bosta borila do konca. Foto: EPA
John McCain
McCain obljublja preobrat. Mu bo uspelo? Foto: EPA
Obama obljublja spremembe za boljšo prihodnost. Foto: EPA
McCainu je na pomoč v Ohiu priskočil tudi kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger. Foto: EPA
Volitve v ZDA so pred vrati

Republikanec McCain bo trikrat nastopil v Pensilvaniji, njegova podpredsedniška kandidatka Sarah Palin pa bo, tako kot Obama, trikrat nagovorila volivce v Ohiu. Slednji je ključnega pomena za McCaina: če želi ostati v boju za Belo hišo, mora tu zmagati. Leta 2004 je tam slavil Bush.

Javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da ima Obama šestodstotno prednost pred McCainom, a vsak sedmi volivec še ni sprejel odločitve, komu bo namenil svoj glas.

McCain v Saturday Night Live
V soboto se je 72-letni republikanec pojavil v priljubljeni oddaji Saturday Night Live, kjer je pokazal svojo šaljivo plat. Dobre volje je nastopil ob boku Tine Fey, imitatorke McCainove podpredsedniške kandidatke Sarah Palin. Še prej je na shodu v Virginiji zatrdil: "Lahko in tudi bomo zmagali. Ne bojim se boja, nanj sem pripravljen, in vi se boste borili z menoj." Virginija je tradicionalno naklonjena republikancem, tokrat pa se nagiba k Obami. Obama je soboto preživel v treh državah, ki so na prejšnjih volitvah glasovale za Busha: Nevadi, Koloradu in Missouriju. 47-letni Obama je pozneje v radijskem nagovoru volivcem ponovil svoje sporočilo o spremembi. "Če mi boste v torek dali svoj glas, ne bomo samo dobili teh volitev, temveč bomo skupaj spremenili to državo in svet."

Kako kaže 2 dni pred volitvami? (prikazano je število elektorskih glasov)
Demokrati:
-
zagotovljenih: 238
-
negotovih: 73

Republikanci:
- zagotovljenih: 127
- negotovih: 15

Preveč tesna bitka, da bi napovedali zmagovalca:
- 85 glasov
(podatki: Reuters)

Palinova mislila, da govori s Sarkozyjem
Sobota je prinesla dva zanimiva dogodka. Palinova je nasedla klicu kanadskega radijca, ki jo je prepričal, da je francoski predsednik Nicolas Sarkozy, Obama pa je dobil udarec, ko je v javnost pricurljala novica, da njegova teta nezakonito živi v Bostonu, vse odkar je sodnik pred štirimi leti zavrnil njeno prošnjo za azil. Obama je dejal, da ni vedel, da je teta v državi nezakonito.

Obama ima 6 odstotkov prednosti
Zadnja raziskava (Reuters/C-Span/Zogby) kaže, da bi Obamo volilo 50 odstotkov, McCaina pa 44 odstotkov vprašanih. Oba kandidata pridobivata podporo v volilnem telesu, ki ga že obvladujeta: Obama pri mladih in neopredeljenih, McCain pri starejših in konservativnih volivcih.

Odločajo elektorji
Kot je znano, Američani svojega predsednika ne volijo neposredno, temveč posredno prek t. i. elektorskega sistema. Vsaka zvezna država ima določeno število elektorjev, ki temelji na številu njenih predstavnikov v kongresu. Elektorji potem izvolijo predsednika, njihova odločitev pa ne temelji na številu glasov, ki jih dejansko dobi kandidat. Ohio ima 20 elektorskih glasov, Pensilvanija, tradicionalno demokratom naklonjena država, pa 21. Za izvolitev zmagovalec potrebuje 270 elektorskih glasov.

Napovedana rekordna volilna udeležba
Kot kažejo zdajšnje napovedi, bodo Američani v torek množično odšli na volišča, saj se pričakuje rekordna volilna udeležba, vse do zadnjega pa bodo "obstreljevani" s pozivi obeh taborov. V ZDA namreč ne velja volilni molk.

K. T.

Volitve v ZDA so pred vrati