Ameriška veleposlanica Lynda Blanchard o omrežju 5G

Ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda Blanchard je dobro leto po začetku svojega veleposlaniškega dela pri nas privolila v prvi televizijski intervju. O tem, kakšni so ameriški interesi v Sloveniji in kako zavezujoč je nedavni slovenski podpis izjave z ZDA o varnosti omrežja 5G.

Trenutna slovenska vlada si želi tesnejših stikov z ZDA. Kateri pa so ameriški interesi v Sloveniji?

ZDA ves čas skušajo spodbujati gospodarsko blaginjo, tesnejše trgovinske vezi, poglobljene medsebojne odnose in tesnejše sodelovanje na področju obrambe.

Omenili ste trgovinske vezi. Tudi minister Pompeo je med julijskim obiskom omenjal trgovinsko sodelovanje, predvsem na področju energije. Nam lahko poveste, kateri projekti zanimajo ameriško vlado?

Zanimajo nas predvsem slovenski interesi. Ker imate jedrsko elektrarno, ki jo je zgradilo ameriško podjetje, imajo ZDA interes na tem področju, pa tudi na drugih področjih. ZDA si želijo razpršenosti energetskih virov na Zahodnem Balkanu, vzhodni in zahodni Evropi. To območje je za ZDA še posebej zanimivo zaradi svetovne varnosti in energetske razpršenosti. Razpršenost je vedno dobra, na področju energije ali poslovnih priložnosti.

Slovenija in ZDA so julija podpisale izjavo o varnosti omrežja 5G. Kako zavezujoč je za Slovenijo podpis te izjave? Če vprašam še bolj neposredno: pričakujete, da bo Slovenija prepovedala tehnologijo 5G podjetja Huawei?

Kako zavezujoča je? Gre za sporazum, gre za postopek. Če bi odprli vrata Huaweiu ali podjetju ZTE ... Njihovo politiko nadzoruje kitajska komunistična partija. Če omogočite dostop kitajski komunistični partiji, lahko ogrozite varnost, varnost pa je za Evropsko unijo, tudi za Slovenijo, na prvem mestu. To je pomembno za varnost po vsem svetu, ne samo za varnost v Sloveniji.

Pogosto omenjate varnost. Kaj pa ameriško-slovensko sodelovanje na področju obrambe? ZDA razmišljajo o tem, da bi nekaj vojakov premestile iz Nemčije v Slovenijo? Se v Pentagonu pogovarjajo tudi o tem?

Vsako tako odločitev bi morali najprej podpreti Slovenija in njeni državljani, nato bi sledili dogovori, podpisati bi morali skupno izjavo o varnosti. Če bo Slovenija pripravljena na take odločitve, bodo ZDA vedno naklonjene možnostim za sodelovanje in skušale ustreči željam partnerskih držav.

Melania in Donald Trump (še) nista obiskala Slovenije. Foto: Reuters
Melania in Donald Trump (še) nista obiskala Slovenije. Foto: Reuters

Zdelo se je, da je Washington v zadnjem desetletju kar pozabil na Slovenijo. Zdajšnja slovenska vlada si prizadeva za tesnejše stike med ZDA in Slovenijo. Opažate spremembe? Se vam zdi, da Slovenija postaja bolj zaupanja vredna zaveznica Nata, čeprav, če smo iskreni, ne izpolnjuje vseh zavez?

ZDA so bile vedno pozorne na Slovenijo, tudi zaradi lege sredi Evrope. Zelo pomembna je tudi zaradi prehoda vojske. Ves čas partnersko sodelujemo, dvostransko ali večstransko. Bistveno je, da ohranimo vrata odprta. ZDA bodo vedno pozorne na Slovenijo že zaradi pomembne lege in odličnega partnerstva.

Ameriški predsednik Trump med svojim prvim mandatom ni obiskal Slovenije, čeprav je, kot vemo, njegova žena Slovenka. Zakaj? Je Slovenija pokazala premalo zanimanja ali ni dovolj lobirala? Je premalo skupnih interesov za dvostranske pogovore na najvišji ravni? Kaj menite?

Mislim, da mora imeti predsednik najprej tehten razlog za obisk države. Na začetku leta, med epidemijo covida-19, je državi uspelo sprejeti številne odločitve. Zato moram kot ameriška veleposlanica v Sloveniji znova pozvati Belo hišo in prositi za obisk.

Upam, da bodo po volitvah tudi možnosti za obisk, vendar je vse odvisno od časa. Slovenija se zelo uspešno spopada z epidemijo in sprejema ukrepe. Veselim se, da bom lahko znova vzpostavila stik z Belo hišo in predstavljala vaš glas.