Divje konje pogosto odstreljujejo kar iz helikopterja. Foto: Reuters
Divje konje pogosto odstreljujejo kar iz helikopterja. Foto: Reuters
Mustangi v ameriški folklori in zgodovini zavzemajo prav posebno mesto. Foto: Reuters

Za "nujni" odstrel, ki ga je izglasovala komisija za divje konje, ki deluje v sklopu agencije za upravljanje zemljišč (BLM), bodo uporabili davkoplačevalski denar. Podrobnosti, kdaj in kako bodo odstrel izvedli, še niso znane, so pa konje že preselili, da bi lahko na zasebni zemlji zdaj pasli govedo.

V ZDA zdaj v divjini živi manj kot 50.000 divjih konj oz. mustangov, od leta 1971 pa so jih z zasebnih zemljišč preselili že 270.000.

Komisija, ki sicer lahko zgolj poda predlog, je izglasovala, da bi moral BLM "vse primerne živali v kratkoročnem in dolgoročnem pridržanju dati na prodaj ali humano evtanazirati". "Tiste živali, ki so neprimerne za prodajo, bi se nato moralo pokončati kar se da humano." Proti evtanaziji je glasoval samo en član komisije.

Peticija za rešitev mustangov
Holly Hazard, podpredsednica programov in inovacij pri Ameriškem humanem združenju (Humane Society of the United States), pravi, da je rezultat glasovanja posledica "dolgotrajnega napačnega upravljanja agencije". "Odločitev BLM-jeve komisije, da predlaga pokončanje 45.000 divjih konj, je popolno neprevzemanje odgovornosti za njihovo skrb," je dejala.

Po navedbah BLM-ja so zaradi presežka konj na živalih sprva uporabiti kontracepcijo, kot je to predlagala ameriška znanstvena akademija, a so jo opustili, ker naj ne bi bila "praktična". Po navedbah Hazardove pa BLM ignorira tudi vse druge alternative.

Peticijo za rešitev mustangov je na spletni strani Change.org podpisalo že skoraj 78.000 ljudi.

Novica o načrtovanem množičnem odstrelu divjih konj v ZDA prihaja le štiri mesece po tem, ko so avstralske oblasti napovedale odstrel 5.000 "brumbijev", avstralske pasme divjih konj.