Novi Južni Wales je odstrel s helikopterjev prepovedal leta 2000, preostale avstralske zvezne države pa ga še dovoljujejo. Foto: Reuters
Novi Južni Wales je odstrel s helikopterjev prepovedal leta 2000, preostale avstralske zvezne države pa ga še dovoljujejo. Foto: Reuters
Brumbi v avstralski folklori zaseda prav posebno mesto. Foto: Reuters
Avstralski divji konji naj bi bili potomci tistih, ki so jih v Avstralijo pred 200 leti pripeljali Britanci. Foto: Reuters

Vlada avstralske zvezne države Novi Južni Wales namerava s potezo, ki jo kritiki opisujejo kot "grozovito", zmanjšati število divjih konj v gorati pokrajini Snowy Mountains za 90 odstotkov. Za iztrebljenje se bodo zatekli k odstrelu, nastavljanju pasti in sterilizaciji, ognili pa naj bi se prekomerno krutim metodam, kot je streljanje s helikopterjev.

Mark Speakman, okoljski minister Novega Južnega Walesa, je povedal, da divji konji v Avstralskih Alpah ogrožajo avtohtono floro in favno ter povzročajo škodo občutljivim vodotokom. "Konji so vnesena živalska vrsta, ki v narodnem parku Kosciuszko konkurirajo avstralskim domorodnim živalim in rastju, njihovo število pa je ušlo izpod nadzora," je povedal.

Število brumbijev v Avstraliji ocenjujejo na med pol milijona in milijonom, kar predstavlja največjo populacijo divjih konj na svetu. Brumbiji so znani kot izredno inteligentni in mirni, preživijo pa v najrazličnejših pokrajinah, od sušne avstralske pustinje do gosto poraščenih predelov; avstralska vojska jih je uporabljala v obeh svetovnih vojnah.

Še posebej znani so prav brumbiji iz Snowy Mountains (Snežne gore), ki so ob pomoči pesmi iz 19. stoletja (in kasnejšega filma) Mož iz Snežne reke (The Man From Snowy River) pridobili skorajda mitski status, tudi sicer pa so divji konji stalnica avstralske folklore, pesmi in knjig.

Odstreli konj v Avstraliji pogosti
Organizacije za zaščito živali so nad odločitvijo vlade zgrožene. "Brumbiji so naša kultura, so ikonični in si zaslužijo zaščito, predvsem pa si zaslužijo človeško obravnavo," je za ABC News povedala predsednica organizacije "Save the Brumbies" (Rešite brumbije) Jan Carter. "Imamo neodvisna poročila, znanstvena poročila, da brumbiji ne povzročajo škode, ki jim jo pripisujejo," trdi Carterjeva, ki meni, da bi lahko prekomerno število divjih konj v parkih zmanjšali tudi z nadzorom rodnosti.

Vlada v naslednjih petih, desetih letih v Snowy Mountains načrtuje odstrel okoli 3.000 konj, v naslednjem desetletju pa še nekaj tisoč, s čimer bi celotno populacijo brumbijev zmanjšali na le 600 konj, ki bi lahko živeli v treh delih parka s poostrenim nadzorom. Kot poroča Telegraph, je bilo v Avstraliji v zadnjih letih izvedenih že več odstrelov, ki so naleteli na veliko ogorčenje javnosti.

V Novem Južnem Walesu so zračni odstrel prepovedali potem, ko je bilo leta 2000 v tridnevnem "grozovitem pokolu", kot so ga označili kritiki, ubitih 600 konj. Mnogi konji, ustreljeni s helikopterjev, umirajo počasi in boleče.

Preostale avstralske države zračne odstrele še naprej dovoljujejo, vključno s Queenslandom, kjer je bilo lani ustreljenih več kot sto konj po tem, ko so bili brumbiji vpleteni v dve avtomobilski nesreči s smrtnim izidom. Večina znanstvenikov in okoljevarstvenikov sicer "human" in "omejen" odstrel divjih konj podpira, češ da se hitro razmnožujejo in povzročajo veliko škodo okolju.