Novico o izvedenem napadu je sporočil ameriški obrambni minister Ashton Carter. Foto: Reuters
Novico o izvedenem napadu je sporočil ameriški obrambni minister Ashton Carter. Foto: Reuters

Abu Sajaf naj bi znotraj IS-ja pomagal neposredno načrtovati vojaške operacije in tihotapiti nafto za skupino. Plin in nafta sta bila pomemben vir prihodkov za Islamsko državo, poroča BBC.

Iz Bele hiše sporočajo, da so posebne enote operacijo izvedle po ukazu ameriškega predsednika Baracka Obame. "Minulo noč so ameriške sile, ki so nastanjene v Iraku, na predsednikov ukaz izvedle operacijo v Al Amru na vzhodu Sirije, da bi zajele vodilnega predstavnika, znanega kot Abu Sajaf, in njegovo soprogo Um Sajaf. Med operacijo je bil Abu Sajaf, ki je napadel ameriške sile, ubit," so pojasnila sporočili iz Bele hiše. Ob tem so enote zajele tudi Sajafovo soprogo. Um Sajaf (arabski izraz za "žena Sajafa") je sedaj v ameriškem vojaškem zaporu v Iraku.

Washington Post medtem poroča, da so želele Abuja Sajafa ameriške enote zajeti ne zgolj zaradi njegovega položaja znotraj IS-ja, ampak tudi zaradi morebitnih informacij o preostalih ameriških talcih, ki so v rokah IS-ja.

Eden višjih predstavnikov ameriške administracije je po poročanju ameriškega časnika dejal, da je administracija ocenila, da je mogoče, da je bil Abu Sajaf v neposrednem stiku z vodjo IS-ja, Abujem Bakrom Al Bagdadijem.

Bela Hiša še sporoča, da so ameriške enote v akciji osvobodile tudi mlajšo žensko, pripadnico Jezidov, ki jo je par zadrževal kot sužnjo. Ni sicer prvič, da so ameriške kopenske enote posredovale znotraj Sirije. Lani so tako neuspešno reševale ameriške talce.

Al Asad naj se ne vmešava
Ameriška administracija je po poročanju BBC-ja sporočila, da je bila operacija v Siriji izvedena s soglasjem iraških oblasti, Reuters pa je poročal, da ZDA o akciji niso obvestile sirske vlade.

"Režim predsednika Bašarja Al Asada smo opozorili, naj se ne vmešava v naša prizadevanja proti IS-ju znotraj Sirije," je dejala predstavnica Bele hiše za vprašanje državne varnosti Bernadette Meehan.

ZDA zračne napade na položaje IS-ja v Iraku in Siriji izvajajo od avgusta lani.