Obamova tajna služba je predsednika spravila v hudo zadrego, ko so se leta 2012 v Cartageni zapletli v škandal s prostitutko. Foto: Reuters
Obamova tajna služba je predsednika spravila v hudo zadrego, ko so se leta 2012 v Cartageni zapletli v škandal s prostitutko. Foto: Reuters
Agentje DEA-ja bi morali v Kolumbiji pomagati vladi v boju proti narkokartelom. Foto: Reuters
Kolumbijska prostitutka, ki se je zapletla v spor s pripadnikom ameriške varnostne službe. Foto: EPA

"Tuji agent naj bi organiziral orgije s prostitutkami, ki so jih za te agente DEA-ja v njihovih davkoplačevalskih domovanjih vrsto let plačevali tamkajšnji mamilarski karteli," je zapisalo ameriško pravosodno ministrstvo v danes objavljenem poročilu.

Domnevne orgije naj bi potekale med letoma 2005 in 2008. Poročilo ne navaja imen vpletenih agentov, jih je pa sedem udeležbo na tovrstnih zabavah že priznalo in so bili posledično za krajši čas suspendirani. Poročilo agente še bremeni, da so povzročili "varnostna tveganja", ko so glasne zabave prirejali v okolici občutljive vladne opreme.

"Inšpektorica je upravi za strokovno odgovornost pojasnila, da je dejstvo, da je večina orgij potekala v poslopjih, ki jih je najela vlada, kjer so bili prenosniki, blackberryji in druga vladna oprema, to pa je za DAE in agente, ki so prisostvovali orgijam, ustvarilo morebitno varnostno grožnjo in jih izpostavilo morebitnemu izsiljevanju," je zapisano v poročilu. Vpleteni agentje "bi morali vedeti", da zabave financirajo mamilarski karteli, še navaja poročilo, ki ob tem razkriva tudi, da so mamilarski karteli najmanj tri agente oskrbovali finančno, z dragimi darili in orožjem.

V poročilu je navedenih še kar nekaj primerov, ki mečejo slabo luč na ameriške agente - ti naj bi med drugim redno obiskovali bordel, tam pa enkrat fizično napadli prostitutko zaradi spora glede plačila.

Obtožbe so del širše preiskave, ki se ukvarja s tem, kako se ameriške agencije, ki bi morale skrbeti za red, lotevajo obtožb spolnega nadlegovanja in internih prestopkov. Poročilo tako razkriva, da težav nima samo DEA, ampak tudi FBI in US Marshals Service.

Škandal s prostitutkami leta 2012
To sicer ni prvič, da bi na visoke pripadnike ameriške vlade v Kolumbiji leteli hudi očitki. Leta 2012 je denimo odmeval škandal, v katerega je bilo vpletenih devet pripadnikov ameriških oboroženih sil. Škandal je izbruhnil aprila 2012, ko se je agent tajne službe sprl s prostitutko zaradi plačila.

Ona je zahtevala več denarja, kot ji ga je bil agent pripravljen dati, prepir pa je predramil ves hotel v Cartageni, tik preden je tja na vrh Amerik prišel predsednik ZDA Barack Obama. Agenti tajne službe in vojaki so bili v Cartageni namreč kot varnostna predhodnica za predsednikov obisk. Vsi obtoženi so jo odnesli z administrativnimi kaznimi.

V teh dneh je tudi prišlo na dan, da so ameriški vojaki in pogodbeniki v letih med 2003 in 2007 spolno zlorabili 54 kolumbijskih deklet, nihče izmed domnevnih storilcev pa ni bil sodno preganjan, ker pripadniki ameriške vojske v Kolumbiji, ameriški zaveznici, uživajo imuniteto.