Incirlik leži na jugu Turčije, nedaleč od meje s Sirijo. Foto: Reuters
Incirlik leži na jugu Turčije, nedaleč od meje s Sirijo. Foto: Reuters

"Danes so ZDA iz vojaškega oporišča Incirlik v Turčiji začele operacijo proti Islamski državi," je v sredo zvečer sporočila tiskovna predstavnica Pentagona Elissa Smith. Tarča letalskih napadov so bili sunitski skrajneži v Siriji.

Dogovor o uporabi turškega oporišča so dosegli po težkih pogajanjih med Ankaro in Washingtonom, s tem pa se je bistveno skrajšal čas za ameriška letala, ki so pred tem za napade na Islamsko državo uporabljala bolj oddaljena letališča v Jordaniji in Kuvajtu.

Koalicijski zračni napadi pod vodstvom ZDA so se začeli pred letom dni na položaje skrajnežev v Iraku, nato pa so operacijo razširili še na sirsko ozemlje. Zdaj so prvič ameriški lovci poleteli z juga Turčije, ki so jo Američani pred tem uporabljali samo za napade z brezpilotnimi letali.

Ustavili napredovanje skrajnežev
Po neuradnih podatkih ameriškega obrambnega ministrstva ima Islamska država od 20.000 do 30.000 borcev, približno toliko jih je imel tudi pred enim letom. A odkar je mednarodna koalicija začela izvajati zračne napade v Siriji in Iraku, skrajneži niso napredovali. Uspešne so bile tudi kurdske sile, ki so izrinile skrajneže z nekaterih območij v Iraku in Siriji.

Zdaj je v Iraku in na drugih območjih na Bližnjem vzhodu več kot 2.900 vojakov koalicije. Ameriški vojaki delujejo kot svetovalci, medtem ko na bojiščih ne posredujejo. Proti Islamski državi se bojujejo zmerni sirski uporniki, kurdski borci in iraške varnostne sile.

Načelnik poveljstva ameriške vojske general Raymond Odierno je dejal, da ZDA ne morejo same rešiti težav na območju. "To morajo storiti tisti, ki so tam." Odierna bo v petek na položaju zamenjal Mark Milley.