Nekateri republikanci menijo, da Start ovira ZDA pri postavitvi obrambe pred morebitnim iranskim raketnim napadom. Foto: EPA
Nekateri republikanci menijo, da Start ovira ZDA pri postavitvi obrambe pred morebitnim iranskim raketnim napadom. Foto: EPA

Ameriški senatorji so sporazum potrdili z 71 glasovi za in 26 proti. Start naj bi pomenil začetek novega obdobja med nekdanjima nasprotnicama iz obdobja hladne vojne. Po potrditvi v senatu je na vrsti samo še ameriški predsednik Barack Obama, ki mora ratificirati sporazum.

Sporazum Start nadomešča podobnega iz preteklih let, od ZDA in Rusije pa zahteva, da nimata več kot 1.550 strateških jedrskih konic, tudi tistih, nameščenih na raketah z dolgim dometom, s katerimi lahko državi obstreljujeta druga drugo kar z domačega ozemlja. Sporazum prav tako uvaja sistem nadzora uresničevanja določil v obeh državah.

Republikanci skeptični
Potrditev v senatu je velik uspeh za Obamo, ki si je želel ratifikacijo doseči še letos, saj bo novi kongres, v katerem bo po nedavnih volitvah precej več republikancev, delo začel januarja.

Vedno več republikancev namreč pogodbi nasprotuje, ker naj bi ovirala ZDA pri vzpostavitvi raketne obrambe ob grožnjah, kot je Iran.

Obama in demokrati so pri sporazumu Start prav tako dosegli nekaj, kar se je zdelo nemogoče. Razdelili so republikance v senatu, med katerimi jih je že v torek pri glasovanju o uvrstitvi ratifikacije na glasovanje 11 glasovalo za, in sicer skupaj z demokrati in dvema neodvisnima senatorjema.