Pompeo je dejal, da so bile poškodbe možganov ameriškega uradnika zelo podobne tistim, ki so jih dobili ameriški diplomati na Kubi. Foto: Reuters
Pompeo je dejal, da so bile poškodbe možganov ameriškega uradnika zelo podobne tistim, ki so jih dobili ameriški diplomati na Kubi. Foto: Reuters

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je pozneje v odzivu dejal, da so poškodbe možganov ameriškega uradnika na Kitajskem zelo podobne tistim, ki so jih imeli ameriški in kanadski diplomati na Kubi. ZDA so že napotile zdravstvene ekipe na kraj dogajanja, prav tako dogodek preiskuje Kitajska.

Uslužbenec ameriške vlade, ki je deloval v mestu Guangdžov, je med koncem leta 2017 in aprilom letos doživel "različne fizične simptome", je pojasnila tiskovna predstavnica ameriškega veleposlaništva na Kitajskem Jinnie Lee.

V zadnjem času je poročal o "nežnih in nejasnih, a neobičajnih občutkih zvoka in pritiska", je veleposlaništvo zapisalo v današnjem opozorilu, v katerem je svoje državljane posvarilo, naj se v primeru, da zaslišijo nenavadne ostre zvoke, čim prej umaknejo.

Na preiskavah v ZDA so pri uslužbencu 18. maja ugotovili, da je dobil lažjo poškodbo možganov, je še sporočila Leejeva. Za zdaj niso ugotovili vzroka, prav tako pa ne vedo, ali je podobne poškodbe dobil še kdo drug.

Odnosi med Kitajsko in ZDA so v zadnjem času napeti, predvsem zaradi uvedbe ameriških carin na uvoz izdelkov iz Kitajske. Prav tako je Kitajska zaveznica Severne Koreje, katere jedrsko razorožitev zahtevajo ZDA, sočasno pa tudi ena izmed podpisnic iranskega jedrskega sporazuma, iz katerega so ZDA izstopile in grozijo s sankcijami.

Pentagon Kitajske ne želi na vojaških vajah
ZDA so zaradi kitajske militarizacije Južnokitajskega morja umaknile vabilo Pekingu na vojaške vaje v Tihem oceanu, znane pod imenom Rob Pacifika, je sporočil Pentagon. Na teh vajah, ki potekajo vsaki dve leti, sicer sodeluje več kot 20 držav.

"Imamo jasne dokaze, da je Kitajska na spornem otočju Spratly v Južnokitajskem morju postavila protiladijske rakete in rakete zemlja-zrak ter elektronske radarske motilce," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik Pentagona Chris Logan.

Kitajska vztraja, da je gradnja na teh otokih namenjena zagotavljanju varnosti na morju, pomoči pri navigaciji in iskanju ter reševanju.

Odpoklic diplomatov s Kube
Po navedbah ZDA je v kubanski prestolnici Havana novembra 2016 poškodbe dobilo 24 ameriških diplomatov in njihovih družinskih članov, ki so začeli nepričakovano izgubljati sluh. Kanada je sporočila, da je imelo težave deset ljudi.

Obe državi sta umaknili določeno število svojega diplomatskega osebja s Kube, ZDA pa so iz države izgnale 15 kubanskih diplomatov. Po poročanju ameriških medijev ameriški FBI ni zbral dovolj dokazov, da bi lahko potrdili uporabo "zvočnega orožja" na Kubi.