Antarktika - kjer veljajo posebna pravila. Foto: AP
Antarktika - kjer veljajo posebna pravila. Foto: AP
Postaja McMurdo je največja skupnost na Antarktiki, kjer lahko biva do 1.258 prebivalcev. Imajo tudi tri bare. Foto: Wikipedia
Pogled na postajo McMurdo na Ross Islandu. Foto: Wikipedia

NSF se je za ukrepe odločil po nekaj epizodah "nepredvidljivega vedenja", vključno s fizičnimi obračuni, nespodobnim razkazovanjem in prihodi na delovno mesto pod vplivom alkohola, ki ga je povzročilo čezmerno pitje.

Incidenti se dogajajo v dveh bazah, ki ju upravljajo ZDA - McMurdo Station in South Pole, poroča Wired. Čeprav ima McMurdo tri bare, South Pole pa manjšo prodajalno, kjer lahko kupite alkohol, je uživanje alkohola na delovnem mestu in med delovnim časom prepovedano. A kar 75 odstotkov vseh obravnavanih disciplinskih prekrškov v obeh bazah je povezanih z alkoholom.

Eden izmed znanstvenikov je celo varil pivo v službenem laboratoriju, namenjenem za znanstvene raziskave, a proti njemu ni bil uveden noben disciplinski postopek, kar vzbuja dodatne pomisleke.

Agencija naj bi zato zdaj razmišljala, da bi na izolirani postaji, ki skupno štejeta okoli 1.150 ljudi, poslala več alkotestov. A taka poteza bi lahko potencialno predstavljala pravne in administrativne težave glede na to, da Antarktika ni ameriško ozemlje in ni jasno, kdo bi teste izvajal in kakšne pravice do ugovora bi bile na voljo.

Da bi zadeve še bolj zapletlo, postaja South Pole leži na visoki nadmorski višini, kar bi lahko oviralo neoporečno delovanje alkotestov.

Alkohol kot "uporabna distrakcija"
NSF sicer vztraja, da popivanje ni ušlo izpod nadzora, da pa si želi preprečiti z alkoholom povezane težave. "Z alkoholom povezano slabo vedenje na antarktičnih postajah ni nesorazmerno zastopano," so zatrdili in ob tem dodali, da je težava s čezmernim pitjem manj omembe vredna kot "kulturni razkorak med znanstveniki in pogodbeniki v bazah".

Na Antarktiki ima sicer svoje raziskovalne postaje več držav, med njimi tudi Velika Britanija, Francija in Rusija. Vsaka izmed držav ima svoja pravila glede uživanja alkohola. Britanci, ki imajo na skrajnem jugu pet raziskovalnih postaj, imajo denimo natančna pravila o uživanju alkohola in mamil na postajah.

Njihova agencija priznava, da "lahko alkohol igra uporabno vlogo pri distrakciji pred pritiski na delu, če ga uporabljamo zmerno", a svojim zaposlenim strogo prepoveduje delo pod njegovim vplivom. Lahko pa britanski znanstveniki posežejo po kozarčku ali dveh ob posebnih priložnostih, kot so "obisk VIP-oseb, upokojitve, zimski solsticij ali božič", pa piše Telegraph.