Tako Zahod kot Rusija sporočata, da v Siriji (in Iraku) napadata položaje t. i. Islamske države, ta boj pa zahteva na tisoče smrtnih žrtev med civilisti. Foto: Reuters
Tako Zahod kot Rusija sporočata, da v Siriji (in Iraku) napadata položaje t. i. Islamske države, ta boj pa zahteva na tisoče smrtnih žrtev med civilisti. Foto: Reuters

Koalicija je tudi podcenila učinek njenih operacij na civiliste, še sporoča Amnesty International (AI). "Skrajni čas je, da ameriške oblasti priznajo celoten obseg civilne škode, ki so jo v Siriji povzročili koalicijski napadi," je dejala Lynn Maalouf iz AI-ja v Bejrutu.

Kot sporoča AI, je koalicija pod vodstvom ZDA v Siriji od septembra 2014 v 11 napadih ubila do 300 civilistov. "Analiza dostopnih dokazov kaže, da so v vseh primerih koalicijske sile storile premalo, da bi minimizirale poškodbe civilistov in škodo za civilne objekte," je dejala Lynn Maalouf. "Nekateri napadi bi lahko bili tudi nesorazmerni ali kako drugače nediskriminatorni."

Kot poroča Reuters, ameriško obrambno ministrstvo, ki se sicer ni odzvalo na AI-jeva opozorila, sporoča, da si zelo prizadeva za minimiziranje žrtev med civilisti. Julija je ministrstvo razkrilo, da je bilo v njihovih zračnih napadih na džihadiste v Iraku in Siriji med 28. julijem lani in 29. aprilom letos ubitih 14 civilistov.

Priznanih le nekaj od skoraj 1.000 žrtev
Nevladna organizacija Airwars s sedežem v Londonu, ki spremlja število civilnih žrtev ruskih in sirskih ter zahodnih letal, medtem opozarja, da so letala koalicije pod vodstvom ZDA v 26 mesecih bombardiranja ubila okoli 900 civilistov, pri čemer jih je koalicija priznala le 15. Britansko obrambno ministrstvo je celo sporočilo, da v britanskih napadih v Siriji in Iraku ni umrl niti en civilist, medtem ko naj bi bilo ubitih okoli 1.750 džihadistov.

Ruske zračne sile so po podatkih Airwarsa ubile še več civilistov. Odkar je Rusija pred malo več kot letom dni začela izvajati zračne napade v Siriji v podporo predsedniku Bašarju Al Asadu, je Airwars tako zaznal 3.600 civilnih žrtev, kar naj bi bila celo najnižja ocena.