V Siriji je v zadnjih petih letih umrlo več kot 250.000 ljudi, milijoni pa so razseljeni. Foto: Reuters
V Siriji je v zadnjih petih letih umrlo več kot 250.000 ljudi, milijoni pa so razseljeni. Foto: Reuters
false
Civilisti v Siriji so žrtve vseh vpletenih strani, od (pro)vladnih sil do džihadistov in drugih upornikov ter zahodnih in ruskih letal. Foto: Reuters

Po poročanju britanskega Independenta nevladna organizacija Airwars s sedežem v Londonu ugotavlja, da je kot posledica bombardiranja položajev t. i. Islamske države v Iraku in Siriji, ki ga izvaja koalicija dvanajstih držav, do zdaj umrlo 967 iraških in sirskih civilistov.

Ta številka je bila v britanskem parlamentu prejšnji teden označena kot "verodostojna". Vir v Airwarsu pa je po poročanju britanskega časnika dejal, da bo števila 1.000 presežena v "nekaj dneh". Civilnih žrtev ruskega bombardiranja pa je po najmanj konservativnih ocenah do 2.900.

Airwars se predstavlja kot nevladna organizacija, za katero delajo raziskovalci novinarji - ki so delali med drugim za BBC, Vice, Al Džaziro - iz Evrope in z Bližnjega vzhoda. Pri svojem poročanju o številu smrtnih žrtev in ranjenih med civilisti oziroma ljudmi, ki niso borci in ne sodelujejo v spopadih, v Siriji in Iraku se zanašajo na različne vire, od tujih in krajevnih medijev, družbenih omrežij, uradnih vojaških virov do nevladnih organizacij s sedeži v Siriji, Iraku in drugod, ki spremljajo število žrtev. Med drugim upošteva tudi podatke organizacij, kot so Iraq Body Count, Rako se počasi ubija (Raqaa is Being Slaughtered Silently), Sirski observatorij za človekove pravice in Sirska mreža za človekove pravice.

Kot ugotavlja Airwars, so iz Sirije prišla poročila, da je med koncem septembra 2015 in koncem februarja letos domnevno zaradi ruskih letal umrlo med 3.200 in 3.900 civilistov. Gre sicer za trditve, ki še niso povsem preverjene. Pri tem se Airwars sklicuje na različne sirske in mednarodne organizacije, ki spremljajo število žrtev, medije in družbena omrežja. Glede na poročila različnih sirskih organizacij pa je bilo zaradi ruskih zračnih napadov ubitih najmanj okoli 1.900 civilistov.

Kot je že konec januarja poročal Independent, so ruska letala včasih na dan v Siriji izvedla več napadov kot koalicija pod vodstvom ZDA v enem mesecu.

Samo Velika Britanija je do zdaj izvedla 591 zračnih napadov v Iraku in 36 v Siriji, kar je približno četrtina od 2.000 napadov na IS, ki so jih izvedle članice omenjene koalicije, če ne štejemo ZDA.

Kdo ubija civiliste, če skoraj vsi to zanikajo?
11 od 12 članic vojaške koalicije proti IS-ju, vključno z Veliko Britanijo, trdi, da njihovi napadi niso povzročili nobenih žrtev med civilisti, le ZDA so priznale nekaj civilnih žrtev svojih napadov v Siriji in Iraku.

Kaj takšnega se po mnenju lorda Hodgsona, konservativnega člana britanskega parlamentarnega odbora za brezpilotna letala, "do zdaj v večjem vojaškem posredovanju še ni zgodilo", kar po njegovem mnenju "odpira vprašanja, kako se civilisti označujejo". Hodgson trdi, da je treba biti transparenten glede števila žrtev med civilisti. "Ko so v vojni ubiti civilisti, to pomaga skrajnežem pri novačenju. Ko pa so ubiti ženske in otroci, pa se uničuje tudi samo družbeno tkivo."

Premier David Cameron je pod vse večjim pritiskom, naj spoštuje svojo zavezo, da bo parlament redno obveščal o učinkih britanskega vojaškega posredovanja v Siriji in Iraku. Britanski parlament je 2. decembra sicer odobril zračne napade v Siriji, Cameron pa je obljubil, da bo na vsake tri mesece parlamentu posredoval nove podatke po poteku posredovanja. To je prepustil zunanjemu ministru Philipu Hammondu in ministrici za mednarodni razvoj Justine Greening.

Kot pravijo poslanci, pa Cameron ni obljubil rednega obveščanja o širši diplomatski in humanitarni situaciji v regiji, za kar sta pristojna omenjena minister in ministrica, temveč o poteku vojaškega posredovanja, vključno s številom zračnih napadov in civilnih žrtev, in uspehu boja proti IS-ju. Lord Hodgson tako zahteva, da postane obvezno vsake tri mesece obvestiti javnost o številu smrtnih žrtev med civilisti. Britanska vlada sicer trdi, da njena letala niso ubila niti enega civilista.

Kako naj Zahod kaj očita Rusiji?
Kot opozarja vodja Airwarsa Chris Woods, pa je prepad med vojaškimi trditvami in verodostojnimi poročili glede žrtev med civilisti "vse večji". S priznavanjem manjšega števila civilnih žrtev od realnega zavezništvo izgublja kakršen koli vzvod v odnosu do Rusije, "ki v Siriji vsak teden ubije veliko civilistov".