V vlogi posebnega odposlanca je Annan drugič v Siriji pri predsedniku Asadu. Foto: EPA
V vlogi posebnega odposlanca je Annan drugič v Siriji pri predsedniku Asadu. Foto: EPA
Annan je ogorčen nad hladnokrvnim pokolom v Huli. Foto: Reuters
Trupla po pokolu v Huli. Foto: Reuters

Nekdanji generalni sekretar ZN-a je sirskemu voditelju prenesel izraze ogorčenja mednarodne skupnosti ob nedavnem pokolu več kot sto ljudi v mestu Hula.

Od Asada je zahteval konkretne korake za uveljavitev njegovega mirovnega načrta, predvsem ustavitev nasilja in izpustitev ljudi, ki so bili zaprti med uporom.

Asada je Annanu dejal, da je uspeh njegovega mirovnega načta odvisen od "konca terorizma" oziroma od "konca terorističnih dejanj in tistih, ki jih podpirajo ter od konca tihotapljenja orožja".

Države, ki "ščitijo in oborožujejo teroristične skupine", bi morale spoštovati Annanov načrt, je še dejal sirski predsednik.

Annan je v ponedeljek ob prihodu v Damask petkov pokol v pokrajini v osrednjem delu države označil za grozljiv in šokanten ter dejal, da bo imel velike posledice. Damask je znova zanikal odgovornost za pokol.

Ob drugem obisku v Siriji odkar je bil imenovan za posebnega odposlanca za to državo, se Annan namerava srečati tudi s predstavniki opozicije in civilne družbe ter z vodjo opazovalne misije ZN-a Robertom Moodom.

Veleposlaniki nezaželeni
Zaradi nedavnega pokola so Francija, Velika Britanija, Nemčija, Italija, Kanada in Avstralija napovedale, da bodo izgnale sirske veleposlanike v svojih državah. Nizozemska je sirskega veleposlanika razglasila za nezažljeno osebo.

ZDA so odredile izgon najvišjega sirskega diplomata iz države. "Sirska vlada je odgovorna za smrt teh nedolžnih ljudi," je dejal tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Victoria Nuland.

Francoski predsednik Francois Hollande je povedal, da bo Pariz v začetku julija gostil srečanje držav prijateljic Sirije, ki si prizadevajo za diplomatsko rešitev krize.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je pozval Varnostni svet ZN-a, naj znova premisli o svojem stališču do Sirije. "Sirski režim je odgovoren za grozodejstva v Huli," je bil jasen.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je zavrnil možnost vojaškega posredovanja, saj je prevelika nevarnost, da bi se zaradi tega konflikt še razširil. "Sirska vojska je močna. Nobena država v tem trenutku ne razmišlja o posredovanju na terenu. Prevelika je nevarnost, da bi se konflikt razširil v regiji, še posebej v Libanon," je dejal.

Večina žrtev usmrčenih
Annan je med prvim obiskom v Siriji 10. marca dobil zagotovila obeh strani, da bodo spoštovali njegov mirovni načrt, ki predvideva tudi prekinitev ognja. Ta velja od 12. aprila, kljub temu pa vsakodnevno poročajo o njenih kršitvah.

Visoki komisariat ZN-a za človekove pravice je danes v Ženevi sporočil, da je bila večina žrtev pokola v Huli usmrčenih.

"Domneva se, da je manj kot 20 od 108 smrti mogoče pripisati topniškemu in tankovskemu ognju," je izjavil tiskovni predstavnik komisariata Rupert Colville. Večina drugih žrtev je bila po njegovih besedah usmrčenih v dveh ločenih napadih.

Po podatkih ZN-a je bilo od marca lani, ko se je začel upor proti režimu Al Asada, ubitih že več kot 10.000 ljudi, medtem ko aktivisti poudarjajo, da je ta številka že presegla 13.000.