Annan se je z obiska pri Al Asadu vrnil brez dogovora o končanju nasilja. Foto: EPA
Annan se je z obiska pri Al Asadu vrnil brez dogovora o končanju nasilja. Foto: EPA
Idlib
Nekatera sirska mesta so skoraj opustošena po spopadih med uporniki in vladnimi silami. Foto: EPA
Karmen W. Švegl na protestih proti Asadu

"Močnejše in enotnejše kot bo vaše sporočilo, boljše možnosti imamo za spremembo dinamike konflikta," je v nagovoru prek videokonference iz Ženeve 15-članski VS ZN-a pozval Annan.

Britanski veleposlanik pri ZN-u Lyall Grant, ki marca predseduje VS-ju, je povedal, da so vse članice VS-ja izrazile podporo Annanu in njegovi misiji za ustavitev nasilja režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada nad protirežimskimi protestniki.

Med obiskom v Damasku se je Annan dvakrat sešel s sirskim predsednikom in mu podal več predlogov za končanje krize v državi. Po lastnih navedbah se je osredotočil na potrebo po takojšnji ustavitvi nasilja in pobojev, zagotovitev dostopa humanitarne pomoči in nadaljnji dialog.

Damask mu je odgovoril, Annan pa je z vsebino odgovorov zdaj seznanil VS ZN-a. Diplomati so dejali, da je izrazil razočaranje nad dozdajšnjim odzivom sirskih oblasti. Kot je dejal, njegovih šest predlogov "ostaja na mizi", a si ne dela iluzij glede dela, ki ga še čaka v pogajanjih s sirsko vlado.

V videokonferenci, ki je bila zaprta za javnost, je nekdanji generalni sekretar ZN-a še dejal, da se čuti odgovornega poskusiti ustaviti nasilje, pri tem pa bo skušal biti "ustvarjalen in prožen", zato bo v Damask napotil tehnično skupino. Ta naj bi se dogovorila za oblikovanje mednarodne opazovalne misije za Sirijo. Po napovedih Annana bodo strokovnjaki v Damask odšli že ta konec tedna.

Annan je po videokonferenci novinarjem v Ženevi dejal, da namerava po obisku tehnične skupine tudi sam znova obiskati Sirijo. Datuma vnovičnega obiska v tej državi ni navedel. Je pa posvaril, da bi lahko kriza v Siriji "resno vplivala na celotno regijo", če je ne bodo ustrezno rešili. Izrazil je tudi prepričanje, da bo reševanje krize v Siriji precej zahtevnejše od reševanja krize v Libiji.

Damask pozdravlja prihod tehnične skupine
Sirija se je na Annanovo poročanje VS-u že odzvala in ga označila za pozitivnega, odločitev o napotitvi tehnične skupine pa je pozdravila. Kot je novinarjem v New Yorku dejal sirski veleposlanik pri ZN-u Bašar Džafari, "med sirsko vlado in Annanom potekajo pogovori".

Ob tem je Džafari napovedal, da bo tehnična skupina iz Annanovega urada na pogovore v Damask prišla v nedeljo. Po navedbah Džafarija Annan Siriji v pogajanjih ni postavil nobenih predpogojev.

V več sirskih mestih, med drugim v Alepu in Damasku ter v provincah Homs in Dara, se je medtem po navedbah aktivistov zbralo na tisoče protestnikov, ki zahtevajo mednarodno vojaško posredovanje proti režimu predsednika Al Asada, oborožitev Svobodne sirske vojske in padec režima.

Karmen W. Švegl na protestih proti Asadu