Protesti proti Asadovemu režimu v Turčiji. Foto: EPA
Protesti proti Asadovemu režimu v Turčiji. Foto: EPA
V Siriji tli že devet mesecev. Foto: EPA
Režim predsednika Asada ne popušča. Foto: EPA
Opazovalci v Siriji neuspešni

Predsednik arabskega parlamenta Salem Al Dikbasi je pozval generalnega sekretarja Nabila Al Arabija, naj zaradi nadaljevanja nasilja nad nedolžnimi civilisti iz Sirije nemudoma odpokliče misijo organizacije.
"Opažamo porast nasilja. Ubitih je vse več ljudi, tudi otroci, in to kljub opazovalcem Arabske lige. To jezi Arabce," je sporočil Dikbasi. Ravnanje Damaska pa je 88-članski arabski parlament označil za kršitev protokola Arabske lige, ki naj bi ščitil sirsko ljudstvo.

Opazovalci Arabske lige, ki so v Sirijo prispeli pred tednom dni, naj bi v tej državi nadzirali izvajanje mirovnega načrta za končanje devet mesecev trajajočega nasilja nad protestniki, ki je zahtevalo že več kot 5.000 življenj. Misija je del načrta Arabske lige, ki ga je Sirija sprejela 2. novembra in ki med drugim predvideva umik vojske iz mest in stanovanjskih četrti, končanje nasilja ter izpustitev političnih zapornikov.

150 mrtvih od začetka misije
Vendar pa se nasilje nad protestniki kljub opazovalcem nadaljuje, število žrtev med civilisti pa narašča. V nedeljo je bil po navedbah sirskih opazovalcev za človekove pravice ubit sedemletni deček, potem ko so sirske sile streljale na avtomobil njegovega očeta. Deček je po navedbah opozicije prva žrtev sirskega režima v letošnjem letu, sicer pa o mrtvih poročajo tudi iz regije Homs.

Nasilje se nadaljuje tudi danes. Kot je v Kairu potrdil generalni sekretar Arabske lige Al Arabi, sirske sile še vedno streljajo na protestnike, na strehah pa so ostrostrelci. Ob tem se je zavzel za popolno ustavitev nasilja. Od začetka opazovalne misije naj bi bilo ubitih okoli 150 protestnikov.

Kdo strelja na koga?
Al Arabi je sicer poudaril, da je opazovalna misija organizacije vendarle opazila nekaj uspehov: "V mestih in stanovanjskih četrtih ni več tankov, v mestu Homs je znova stekla oskrba s hrano, ljudje lahko pokopavajo svoje bližnje." Po njegovih besedah je tudi "težko reči, kdo strelja na koga".

Al Arabi je tudi dejal, da je sirski režim osvobodil okoli 3.500 zapornikov. Sirce pa je pozval, naj pomagajo opazovalcem in jim sporočijo imena svojcev ali prijateljev, ki so še vedno zaprti ali priprti. Sirska opozicija opazovalcem očita, da ne naredijo dovolj za ustavitev nasilja nad protestniki, nekateri pa celo menijo, da opazovalci sodelujejo z režimom predsednika Bašarja Al Asada.
Zavajanja, ki jih povzroča režim
Sirsko protestno gibanje je opazovalce danes tudi posvarilo pred zavajanjem, ki naj bi ga povzročal režim. Med drugim naj bi sirske sile spreminjale imena krajev in ulic, da bi člani misije Arabske lige mislili, da so obiskali žarišča protestov.

Vodja misije, sudanski general Mustafa Al Dabi, je v odzivih na očitke prejšnji teden poudaril, da se je misija, ki naj bi predvidoma trajala mesec dni, šele začela in da opazovalci potrebujejo več časa za oceno razmer na terenu. Po načrtih naj bi se zdajšnjim 50 opazovalcem kmalu pridružilo še 20 članov misije.

Opazovalci v Siriji neuspešni