Propalestinska zastava pred Sorbono. Foto: Reuters
Propalestinska zastava pred Sorbono. Foto: Reuters

Tožilstvo priprte študente obtožuje različnih prekrškov, povezanih s kršenjem javnega reda.

Policija je posredovala, ko je okoli sto študentov za dve uri v znak solidarnosti s Palestinci v Gazi, kjer je bilo ubitih že najmanj 34.790 ljudi, zasedlo eno od predavalnic. Policijska akcija je sledila ponedeljkovim komentarjem premierja Gabriela Attala, ki se je izrekel proti takšni obliki protesta na univerzah.

Sorodna novica "Vprašati se moramo, kaj imajo v mislih judovski študentje, ki trdijo, da se 'počutijo ogrožene'"

Pred tem je konec aprila francoska policija že posredovala na Sorboni in na univerzi Sciences Po, kjer so študentje po vzoru ameriških kolegov poskušali oblikovati protestne kampe.

Študentsko gibanje, uperjeno proti sodelovanju univerz in držav z Izraelom, je med drugim zajelo tudi Združeno kraljestvo, Irsko, Španijo, Belgijo, Nizozemsko, Italijo in nordijske države.

Policija je začela tudi odstranjevati barikade, ki so jih postavili propalestinski protestniki na univerzi v Amsterdamu. Kmalu za tem so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo, ki je več ljudi aretirala.

Policija je ob tem opozorila, da ne protestirajo le študenti, temveč tudi tisti, ki namerno iščejo konflikt s policijo. Študenti sicer na univerzi protestirajo od ponedeljka, ko so na kampusu postavili t.i. tabor solidarnosti z Gazo in zahtevali, da univerza zaradi vojaške ofenzive v tej palestinski enklavi prekine stike z Izraelom.

Protestni shod v solidarnosti s Palestino so danes pripravili tudi študentje ljubljanske univerze, ki so zasedli prostore fakultete za družbene vede.

Aretacije na washingtonski univerzi

Protesti na univerzi Georgea Washingtona. Foto: Reuters
Protesti na univerzi Georgea Washingtona. Foto: Reuters

Še naprej je burno na ameriških univerzah – policija je na Univerzi Georgea Washingtona v prestolnici Washington aretirala več ljudi, potem ko so policisti skušali odstraniti propalestinski kamp v kampusu. Predstavnik washingtonske policije je za BBC povedal, da so "opravili vrsto aretacij" zaradi nezakonitega vstopa.

Sorodna novica Študenti v podporo Palestini zasedli predavalnico fakultete za družbene vede

Študenti so taborili pred poslopjem univerze od 25. aprila. "Policisti so ob 3.30 tretjič in zadnjič opozorili protestnike, naj se umaknejo, in sporočili, da bodo vsi, ki bodo ostali na univerzitetnem dvorišču in odseku ulice H pred trgom, aretirani," poroča univerzitetno študentsko glasilo GW Hatchet.

Oblasti univerze pa: "Čeprav je univerza predana varovanju pravic študentov do svobode govora, se je kamp razvil v nezakonito dejavnost, pri čemer so udeleženci neposredno kršili vrsto pravil univerze in mestnih regulacij."

V zadnjih dneh je na univerzi bolj napeto, potem ko je policija odstranila veliko palestinsko zastavo, ki so jo protestniki razobesili na poslopju kampusa. Univerza je razobešenje zastave označila za "agresivno dejanje brezvladja".

Washingtonska policija je za BBC povedala, da so na protestih zaznali "pospešeno eskalacijo nasilja", posledično pa so policisti skušali kamp razpustiti. "Zato smo danes zjutraj, v tesnem sodelovanju z administracijo univerze in policijo, skušali razgnati protestnike iz kampusa Georgea Washingtona in okoliških ulic," so sporočili.

Študentski protesti ne izgubljajo zagona

Protesti na Sorboni. Foto: Reuters
Protesti na Sorboni. Foto: Reuters

Propalestinski protesti so od sredine aprila dalje izbruhnili na skoraj 140 ameriških univerzah.

Študenti zahtevajo, naj se njihove visokošolske ustanove finančno in drugače distancirajo od Izraela, dokler traja vojna v Gazi in objavijo podatke o naložbah v podjetja, ki so morda povezana s prodajo orožja Izraelu.

Študenti postavljajo tabore na kampusih univerz, policija jih ponekod na zahtevo vodstev univerz podira. Protesti pogosto izbruhnejo tudi po večji mestih, kot na primer v torek zvečer blizu Inštituta za modno tehnologijo v mestu New York (FIT), kjer je policija aretirala več deset protestnikov.

Protesti so med drugim zajeli univerze Columbia, Harvard in Yale, univerzo Texas, univerzo Južne Kalifornije in številne druge.

Večina profesorjev se postavlja na stran študentov in od vodstev univerz zahteva naj zahteve protestnikov resno obravnavajo. Kakih 300 profesorjev Harvarda je podpisalo javno pismo s zahtevo, naj vodstvo sproži konstruktivni dialog s študenti in se odpove grožnjam ali izključitvam študentom, ki protestirajo mirno brez nasilja.

Doslej so študenti dosegli uspeh na univerzi Brown in univerzi Northwestern, kjer sta se vodstvi strinjali, da preučita možnost prekinitve naložb v podjetja, ki prodajajo orožje Izraelu. Ameriške univerze bogato služijo s šolninami in donacijami, ta denar pa potem obračajo z naložbami.

Vodstva univerz so pod političnim pritiskom kongresnikov v Washingtonu, še posebej republikanskih, ki proteste enačijo z antisemitizmom, pritisk pa prihaja tudi s strani donatorjev.