Daniel Scioli je kandidat vladajoče stranke, ki ga je v predvolilni kampanji podprla tudi odhajajoča predsednica Cristina Fernandez de Kirchner. Foto: Reuters
Daniel Scioli je kandidat vladajoče stranke, ki ga je v predvolilni kampanji podprla tudi odhajajoča predsednica Cristina Fernandez de Kirchner. Foto: Reuters
Mauricio Macri
Uvrstitev Mauricija Macrija v drugi krog volitev je bilo precejšnje presenečenje, sam pa obljublja boj do konca. Foto: Reuters

Volilna komisija je preštela glasovnice z nekaj več kot 96 odstotki volišč, in za zdaj kaže, da sta kandidata dokaj izenačena. Daniel Scioli je prejel 36,7 odstotka glasov, Mauricio Macri pa 34,5 odstotka glasov. Na tretje mesto se je uvrstil Sergio Massa, nekdanji zaveznik in nato nasprotnik dosedanje predsednice Cristine Fernandez de Kirchner, ki je prejel 21,3 odstotka glasov in že priznal poraz.

Javnomnenjske raziskave so ves čas napovedovale zmago 58-letnega Sciolija, guvernerja Buenos Airesa, ki je kandidat vladajoče stranke Fronte za zmago (FPV), že v prvem krogu, a je izid nazadnje precej bolj tesen od pričakovanj. 58-letni Sciolija, osemkratnega svetovnega prvaka v tekmah z motornimi čolni, ki je v nesreči med tekmo 1989 izgubil desno roko, je Macri, konservativni župan Buenos Airesa, močno presenetil.

"Kar se je zgodilo danes, je spremenilo argentinsko politiko," je izide komentiral 56-letni Macri. "Izzivi niso lahki, a imam vero vase," je dodal v govoru pred privrženci. Scioli pa je vse "neodločene in neodvisne volivce" pozval, naj "zagotovijo zmago za vse Argentince". "S to novo fazo se bom spoprijel z več zaupanja kot kadar koli," je dejal Scioli.

Prvič drugi krog predsedniških volitev
Argentinci bodo tako o predsedniku prvič odločali v drugem krogu volitev, ki bo potekal 22. novembra. Volilni sistem z dvema krogoma predsedniških volitev velja od leta 1973. V skladu z volilno zakonodajo mora kandidat za zmago v prvem krogu dobiti več kot 45 odstotkov glasov ali najmanj 40 odstotkov z 10 odstotnimi točkami prednosti pred prvim zasledovalcem.

Argentinski mediji pišejo, da bo v drugem krogu najverjetneje veliko odvisno od tretjeuvrščenega Masse, saj bi lahko prav glasovi njegovih podpornikov odločili zmagovalca drugega kroga.

Konec vladavine zakoncev Kirchner
Po 12 letih se tako končuje vladavina zakoncev Kirchner, zdajšnje predsednice Cristine Fernandez de Kirchner in njenega pokojnega moža Nestorja Kirchnerja, najvplivnejšega para v državi po Juanu in Eviti Peron. Kirchnerjeva, ki je na položaju od leta 2007, po ustavi ne more kandidirati za tretji zaporedni mandat in je po prvotni zadržanosti podprla Sciolija. Ta je bil tudi podpredsednik v času njenega moža Nestorja, ki je bil predsednik države med letoma 2003 in 2007. Ob oddaji glasu je v nedeljo dejala, da je ponosna na to, da nasledniku predaja "normalno" državo.