Šarona so zaradi kapi v bolnišnico prepeljali že drugič. Foto: EPA
Šarona so zaradi kapi v bolnišnico prepeljali že drugič. Foto: EPA
Ariel Šaron
Eden od razlogov za Šaronove zdravstvene težave je prekomerna telesna teža. Foto: EPA
Usoda Šaronove stranke Kadima bi bila brez karizmatičnega voditelja negotova. Foto: EPA

Zdravniki so ga v kmalu po prihodu v bolnišnico začeli operirati zaradi obsežne možganske krvavitve. Možnosti, da bi si Šaron opomogel naj bi bile majhne, po nekaterih navedbah pa je hrom od pasu navzdol. Njegove pristojnosti so že bile prenešene na Šaronovega namestnika Ehuda Olmerta.

Prekomerna teža
18. decembra je 77-letni Šaron preživel lažjo možgansko kap brez posledic. Takrat so zdravniki zagotovili, da se kap ne bo ponovila, svetovali pa so mu, naj zmanjša telesno težo. Pri 170 cm višine ima Šaron okoli 115 kilogramov, po kapi pa naj bi shujšal za tri kilograme.

Bolečine v prsih
Po trditvah političnih virov je Šaron med bivanjem na svojem ranču v Negevu na jugu države tožil nad bolečinami v prsnem košu, zato so ga nemudoma odpeljali v bolnišnico Hadasa pri Jeruzalemu.

Med prevozom naj bi bil popolnoma zavesten. Poleg njegovih sinov naj bi ga spremljali tudi njegovi osebni zdravniki.

V četrtek je bil Šaron naročen za triurno operacijo srca, med katero naj bi mu zašili luknjico, ki bi lahko prispevala h kapi.

Svoje mnenje lahko izrazite na forumu.
Bush svetoval prijatelju
Bela hiša je sporočila, da podrobno spremlja dogajanje v Izraelu, ki je tesen zaveznik ZDA. Ameriški predsednik Bush je Šaronu decembra svetoval, naj pazi na prehrano in se začne ukvarjati z rekreacijo.

Negotovost pred volitvami
Poslabšanje Šaronovega zdravstvenega stanja bi dodobra premešalo karte pred marčnimi volitvami, na katerih se Šaronovi novi stranki Kadima, ki jo je ustanovil po izstopu iz vladajočega Likuda, obeta zmaga.

Prav Šaron, ki ga imenujejo tudi Buldožer, je ključna oseba za dosego miru na Bližnjem vzhodu, saj uživa veliko podporo med Izraelci, v Kadimo pa je pritegnil številne ugledne politike, tudi iz Likuda.