. Iz vzhodnega Alepa se je sicer danes začela evakuacija civilistov, ranjencev in upornikov. Skupaj naj bi evakuirali okoli 15.000 ljudi. Foto: EPA
. Iz vzhodnega Alepa se je sicer danes začela evakuacija civilistov, ranjencev in upornikov. Skupaj naj bi evakuirali okoli 15.000 ljudi. Foto: EPA
V več mestih po svetu so organizirali solidarnostne demonstracije v podporo prebivalcem Alepa. Zborovanja so bila tudi v Hamburgu, Sarajevu in Rabatu. Na fotografiji podporniki v Casablanci. Foto: Reuters
Bitka za Alep je končana

Kot poroča agencija Reuters, je iz vzhodnega dela mesta, ki je bil pod nadzorom upornikov in teroristov, odpeljal že drugi konvoj 15 avtobusov. V prvem konvoju je bilo, po navedbah sirske vojske, 951 ljudi, vključno z 200 borci in 108 ranjenimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Večina evakuiranih iz Alepa je bila prevedena v pokrajino Idlib jugozahodno od Alepa, ki je večinoma v uporniških rokah. BBC navaja ruske medije, ki poročajo, da bodo upornike iz Alepa proti Idlibu spremljali ruski vojaki, 21 kilometrov dolg humanitarni koridor, pa bodo nadzorovali z brezpilotnimi letali. Prednostno evakuirajo ranjene in bolne, nato aktiviste in medijske delavce, nazadnje pa oborožene upornike oziroma teroriste, ko jih označujejo v Damasku.

Posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura je danes v Parizu povedal, da je v vzhodnem Alepu od 50.000 ljudi okoli 40.000 civilistov ter med 1.500 in 5.000 borcev upornikov in njihovih družin.

Asad: Osvoboditev je zgodovinskega pomena
Na uradnih družbenih omrežjih sirskega predsednika so danes predvajali video, v katerem je dejal, da je osvoboditev Alepa zgodovinskega pomena, ki si zasluži več kot čestitke. Neizbežno zavzetje Alepa pa je označil za ključni trenutek sirske vojske. "Mislim, da se bomo po osvoboditvi Alepa govorili kot o času pred osvoboditvijo Alepa in o času po osvoboditvi Alepa," je dejal. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je bil video po vsej verjetnosti posnet s telefonom in je precej drugačen od uradnega formata, v katerih Asad običajno nagovarja ljudstvo.

Pomembna zmaga za Al Bašarja
Odhod upornikov iz vzhodnega Alepa je pomembna zmaga sirskega predsednika Bašarja Al Asada nad uporniškimi silami.

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji, ki se zanaša na mrežo obveščevalcev na terenu, je medtem poročal, da so se uporniki pred začetkom evakuacije lotili uničevanja svojih štabov, vozil in orožja.

Evakuacija prebivalcev šiitskih vasi
Dogovor, sklenjen med Rusijo in Turčijo, naj bi vključeval tudi evakuacijo prebivalcev iz šiitskih vasi Fua in Kafraja v pokrajini Idlib, ki ju oblegajo uporniki, kar sta zahtevala sirska vlada in Iran. Evakuacijo bi morali v skladu s torkovim dogovorom, ki sta ga potrdila tudi Rusija in Turčija, začeti že v sredo, a so jo zaradi kršitve premirja odpovedali. Vladna stran in uporniki so se medsebojno obtoževali glede kršenja pravil premirja.

Bitka za Alep je končana