Alep naj bi bil kmalu ves v rokah Asadovih sil. Foto: Reuters
Alep naj bi bil kmalu ves v rokah Asadovih sil. Foto: Reuters
Sirska vojska je sredi novembra okrepila ofenzivo za osvojitev vzhodnega Alepa in v manj kot mesecu ji je skoraj že uspelo. Foto: Reuters

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman sporočil, da "je bitka za Alep pri koncu": "Območja pod nadzorom opozicije so zelo majhna in lahko padejo vsak trenutek." Vojska predsednika Bašarja Al Asada je upornike pregnala še iz šestih četrti v vzhodnem delu Alepa, kjer naj bi uporniki nadzorovali le še približno tri odstotke ozemlja.

Kot piše BBC, so vladne sile veliko pridobile tudi v južnem delu Alepa, kjer so popolnoma zavzele okrožji Šejk Said in Salihin, boji pa še vedno potekajo v Fardousu in Karam Al Daadai. O pomembnem napredovanju v nekoč največjem mestu, ki je bilo gospodarska in industrijska prestolnica Sirije, preden se je začela vstaja proti Asadu leta 2011, je poročala tudi ruska vojska, ki je zaveznica predsedniške vojske.

Sredi novembra okrepljena ofenziva
Alep je bil zadnja štiri leta razdeljen približno na pol. Vzhodni del je bil pod nadzorom upornikov, zahodni pa pod vladnim. Asadova vojska je na začetku septembra začela oblegati vzhodni del. Sredi novembra je okrepila ofenzivo. Po poročanju Observatorija je bilo v predelih, ki jih nadzirajo uporniki, od 15. novembra ubitih 415 civilistov, na območjih pod vladnim nadzorom pa je bilo ubitih 130 civilistov.

Od tedaj je po podatkih Združenih narodov vzhodni del mesta zapustilo več kot 10.000 ljudi, po navedbah Observatorija pa je ta del mesta zapustilo 130.000 civilistov. Po poročanju sirske državne agencije Sana je od nedelje v predele pod nadzorom sirskih sil pribežalo približno 13.000 civilistov. Kot pravi Moskva, je bilo zaradi spopadov razseljenih več kot 100.000 civilistov, od tega v zadnjih 24 urah 13.000. Ob tem so sporočili, da se je predalo 2.200 borcev uporniških skupin, dodaja BBC.

V vzhodnem delu "sodni dan"
Prebivalci preostalih četrti so na družbenih omrežjih pozivali k pomoči. "To je naš zadnji SOS," je zapisal eden izmed prebivalcev. Številnim ljudem, ki so ostali ujeti pod ruševinami, ni bilo pomoči. Na območjih, ki so oblegana, še vedno živi več deset tisoč ljudi. Razmere so kritične, saj so skoraj brez hrane in vode, poroča Al Džazira.

Za BBC je Abdul Kafi Alhamado razmere v vzhodnem delu Alepa označil za "sodni dan". "Povsod padajo bombe. Ljudje tekajo gor in dol, na ulicah so ranjenci, nihče si jim ne upa pomagati, nekateri so ujeti pod ruševinami …" Rusija se posvetuje z ZDA, ki podpirajo upornike, o premirju, ki bi sledilo popolnemu umiku uporniških borcev iz Alepa, a za zdaj ni znakov sporazuma.