Asad vztraja, da se bo Damask resolucije držal. Foto: EPA
Asad vztraja, da se bo Damask resolucije držal. Foto: EPA

"Seveda jo bomo izpolnili, in zgodovina dokazuje, da smo vedno spoštovali vse pogodbe, ki smo jih podpisali," je dejal Asad v pogovoru za italijansko televizijo Rai News 24. Ob tem je povedal, da se je Sirija pridružila mednarodnemu sporazumu proti pridobivanju in uporabi kemičnega orožja že pred sprejemom omenjene resolucije.

Z resolucijo 2118, ki je rezultat napornih pogajanj med ZDA in Rusijo, je načrt za uničenje sirskega kemičnega orožja postal pravno zavezujoč. Asad je tudi dejal, da bi imelo zbližanje med ZDA in Iranom pozitiven vpliv na Sirijo in Bližnji vzhod, "vse dokler bodo ZDA poštene".

Z ameriško-ruskim dogovorom so se ZDA izognile nepriljubljenemu vojaškemu posredovanju v Siriji in napadu na Asadov režim, ki ga Washington še vedno obtožuje za napad s sarinom 21. avgusta v predmestju Damska, kar sirska vlada zanika in odgovornost pripisuje upornikom.

O Siriji tudi Obama in Rohani
Predsednika ZDA in Irana, Barack Obama in Hasan Rohani, sta se v petek 15 minut pogovarjala po telefonu, kar je bil prvi stik med voditeljema sprtih držav po več kot treh desetletjih. Medtem ko je Iran glavni Asadov zaveznik v regiji, ZDA že vse od začetka vstaje marca 2011 podpirajo nasprotno stran.

Na vprašanje, ali bi Evropa lahko prispevala k mirovnemu procesu v Siriji, je Asad odgovoril, da večina evropskih držav ni zmožna odigrati nobene vloge. "Iskreno rečeno, večina evropskih držav ni zmožna odigrati vloge v Ženevi 2, ker nimajo vseh potrebnih dejavnikov za uspeh v tej vlogi," je dejal.