Assange je kratko izjavo za medije podal takoj, ko je po devetih dneh zapustil zapor. Foto: Reuters
Assange je kratko izjavo za medije podal takoj, ko je po devetih dneh zapustil zapor. Foto: Reuters
London
Pred sodiščem v Londonu so Assangea čakali številni privrženci. Foto: EPA
Assangea so izpustili iz pripora

Sodišče v Londonu je danes obravnavalo pritožbo na torkovo odločitev sodišča, da Assangea izpustijo na prostost. Sodnik Duncan Ouselay je po 90 minutah zaslišanja potrdil torkovo odločitev, da bo Assangea izpustil na prostost. Ko je Assangeev odvetnik Mark Stephens plačal varščino 240.000 funtov, so Assangea izpustili na prostost.

"Upam, da bom lahko nadaljeval svoje delo in da bom dokazal svojo nedolžnost ter razkril vse dokaze, ki so povezani z obtožbami," je po prihodu iz zapora na stopnicah londonskega sodišča dejal Julian Assange, ki se je ob tem zahvalil svojim podpornikom, odvetnikom in britanskim pravosodnim organom.

"Če pravica ni vedno končni rezultat, za zdaj vsaj še ni mrtva. Odlično je, da lahko ponovno vonjam sveži zrak Londona," je še povedal Assange in dodal, da je slišal govorice, da naj bi v ZDA pripravljali obtožnico zoper njega.

Strogi varnostni ukrepi, da Assange ne pobegne
Assangea so izpustili na prostost proti varščini in ob nekaterih varnostnih ukrepih. Tako mora, na primer, Assange ostati v Veliki Britaniji ter westminstrskemu sodišču predati potni list in privoliti v policijsko uro ter elektronsko zapestnico. Med dvema policijskima urama (10.00-14.00 in 22.00-2.00) mora biti na svojem britanskem domovanju, ob 18.00 pa se mora zglasiti na krajevni policijski postaji.

Assange naj bi prebival na posestvu Vaughna Smitha, ustanovitelja medijskega kluba Frontline. O Assangeevi izročitvi Švedski bo sodišče znova odločalo 11. januarja.

Izpustili naj bi ga v torek, a so se pritožili
Za 39-letnega ustanovitelja razvpite spletne strani WikiLeaks je sodnik na westminstrskem sodišču v Londonu že v torek odločil, da ga bodo pogojno izpustili iz zapora, če bo plačal varščino 240.000 funtov. Na to se je pritožila Švedska, ki je nasprotovala odobritvi varščine, saj bi Assange lahko pobegnil.

V sredo je v javnost pricurljala informacija, da naj bi izpustitev Juliana Assangea preprečilo britansko, ne švedsko sodišče. Švedsko tožilstvo je britanskemu časopisu Guardian namreč sporočilo, da niso dobili vpogleda v sodniško odločitev o varščini in da so izpustitev preprečili po posredovanju Velike Britanije. Švedski tožilci so ob tem pojasnili, da sami nimajo pristojnosti za sprejemanje odločitev v Veliki Britaniji in da je to povsem v rokah britanskih oblasti.

Assangea na Švedskem obtožujejo posilstva
Assange se je 7. decembra sam predal policiji v Londonu, ko je Stockholm za njim izdal evropski zaporni nalog. Zdaj mu grozi, da ga bodo izročili Švedski, kjer ga obtožujejo posilstva dveh deklet, sam pa vse obtožbe zavrača. Tudi Assangeev odvetnik je povedal, da je videl tajne policijske dokumente, ki dokazujejo, da ustanovitelj WikiLeaksa ni zagrešil posilstev, katerih sta ga obtožili ženski v Stockholmu.

Björn Hurtig je pojasnil, da dokumenti, ki so del uradne švedske preiskave, razkrivajo, da sta imeli obe ženski "nekaj za bregom" in da sta lagali o tem, da ju je 39-letni Assange prisilil v spolne odnose. Assangeevi odvetniki tako trdijo, da so vse obtožbe del zarote, da bi Assangeu na njegovi strani preprečili objavo še več podatkov, ki odgrinjajo tančice s svetovne diplomacije.

Assangeevi podporniki veseli
Novico o odobritvi varščine za Assangea je pred sodiščem v Londonu navdušeno pozdravila množica njegovih podpornikov. Zbrani so kljub močnemu dežju pri tem vzklikali, da "razkrivanje vojnih zločinov ni zločin", sicer pa so ves teden po vsem svetu potekali mirni protesti, na katerih so ljudje zahtevali izpustitev Assangea.

Assangea so izpustili iz pripora