Julian Assange se skuša izogniti izročitvi Švedski. Foto: EPA
Julian Assange se skuša izogniti izročitvi Švedski. Foto: EPA

"Ekvador preučuje in analizira prošnjo," je dejal vodja ekvadorske diplomacije Ricardo Patino v Quitu. WikiLeaks je na svojem Twitterju objavil še, da je Avstralec pod zaščito veleposlaništva v Londonu. Dodali so še, da mu je Ekvador ponudil azil že novembra 2010.

Assange je pisal predsedniku Ekvadorja Rafaelu Correi, da je žrtev političnega preganjanja in da nujno potrebuje azil. Napisal je, da Avstralija ne brani njegovih minimalnih pravic nasproti drugih vlad in ignorira svoje obveznosti glede zaščite svojih državljanov, ki so politično preganjani.

Britansko vrhovno sodišče je 14. junija zavrnilo prošnjo Assangea, da bi znova prisluhnilo njegovim argumentom proti izročitvi Švedski zaradi obtožb o spolnem nasilju. Assange obtožbe zanika in trdi, da so politično motivirane zaradi WikiLeaksove izdaje zaupnih dokumentov, predvsem zaradi objave več deset tisoč ameriških diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks. Assange se zato boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi lahko odgovarjal zaradi spornih objav.

Ostane mu le še Evropsko sodišče za človekove pravice
Vrhovno sodišče mu je dalo čas do 28. junija, preden se bo začel postopek izročitve. Pristojni organi imajo deset dni časa za dejansko izročitev. Švedski tožilci želijo Assangea zaslišati zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju in posilstvu dveh nekdanjih prostovoljk WikiLeaksa sredi leta 2010. Assange obtožbe zavrača in trdi, da so bili spolni odnosi z obema sporazumni.

Assange je v prizadevanjih, da prepreči izročitev, izkoristil vse pravne možnosti na Otoku in se lahko do 28. junija obrne le še na Evropsko sodišče za človekove pravice. Po mnenju pravnih strokovnjakov tudi tam nima veliko možnosti za uspeh.